2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az ország, ahol a nőket is leküldik a smaragdbányákba

Hirdetés

Az ország, ahol a nőket is leküldik a smaragdbányákba

Kolumbia középső, hegyes részén, a fővárostól, Bogotától észara található a Muzo smaragdtérség, amelyen belül vannak az önálló bányák. Egy részük legálisan, egy részük azonban nem törvényesen működik. Ezt a térséget szokták a világ smaragdfővárosának is nevezni, hiszen ide koncentrál a latin-amerikai ország drágakőbányászata.

A bandaháborúk bénította ország gazdasága romokban, a létfenntartás azok számára, akik nem a bűnözést tartják elsődleges pénzkeresetnek, igencsak nehéz. A megélhetés keserves, ezért kellett engedni végül az alapvetően férfiak uralta smaragdszektornak is, és lehetővé tenni, hogy nők is dolgozhassanak a bányákban. Ez korábban elképzelhetetlen volt.

Most is leginkább a remény hajtja be a tárnába a nőket, hátha ők lelnek rá a több ezer dollárt érő nagy drágakőre. Azonban ez nem jellemző. Az APNews helyi riportjában megszólaló egyik nő, Yaneth Forero, aki a Coscuez városka mellett nyitott illegális bányában dolgozik, arról panaszkodott, hogy éveken át havi 250 dollárnál nem nagyon tudott többet kihozni.

Hirdetés

Azért küszködök, hátha valóra váltom az álmom, és lesz egy kis házam, amelyben van parketta, nem bűzlik, és senki sem dob ki otthonról

– mondja a nő, aki egy domboldalra épült, rozzant házban él, festetlen falak között, ahol a padló a puszta beton.

Kolumbia a világ smaragdbányászatának központja

A világon talált legnagyobb smaragdokra itt bukkantak. 1995-ben világrekordot ért az a csiszolatlan drágakő, amelynek súlya 1,36 kiló volt. Coscuez környékén tartja magát a pletyka, hogy nemrégiben valaki megütötte a főnyereményt, és olyan kőre bukkant, amely 177 ezer dollárért talált gazdára. 

Mi a kolumbiai smaragd titka?

A kolumbiai ugyanis a legtökéletesebb, így a legkeresettebb és legértékesebb zöld smaragd. Viszont nem mind első osztályú, ezért minden drágakövet bizonyos minőségi paraméterek – például szín, tisztaság és csiszolás  alapján értékelnek, hogy a legjobb minőségűeket tartsák csak meg. Bár a smaragd elsősorban divatékszer, azonban nem elhanyagolható asztrológiai jelentősége sem. Úgy tartják, hogy ez a drágakő rendkívül hatékony a pénzügyi sikerben, a tudás megszerzésében, és a jó egészséghez is hozzájárul.

A smaragddal foglalkozó kolumbiai cégek szövetségének összesítése szerint 2022-ben a smaragdexport elérte a 122 millió dollárt. A drágakő egyébként az ország egyik ikonikus terméke, amelyet a nagyvárosok ékszerüzleteiben mindenhol árulnak. Ugyanakkor a smaragdból származó extra bevétel a kereskedő cégeket és a nagyvállalatokat gyarapítja, mert ezek voltak azok, amelyek dollármilliókat fektettek be olyan technológiákba, amelyek segítségével könnyen, gyorsan kiemelhetők a megvételre ajánlott kövek közül a legértékesebbek.

Egy bányász drágakövet mutat a Las Animas folyónál 2017-ben

Egy bányász drágakövet mutat a Las Animas folyónál 2017-ben

Fotó: Luis Acosta / AFP

A bányák általában szűk, alacsony, dinamittal robbantott tárnákat jelentenek, ahol nem csak a nehéz fúrógépekkel végzett munka, hanem a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/23/kolumbia-smaragd-banya-munkalehetoseg-nok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …