2020. szeptember 19., szombatMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az oroszok rettegett vegyi fegyvere sejlik fel Navalnij megmérgezése mögött

Az oroszok rettegett vegyi fegyvere sejlik fel Navalnij megmérgezése mögött

Német orvosok hétfőn bejelentették: több független laborban is igazolni tudták, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzékit a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal mérgezhették meg. A Kreml szinte azonnal ellentámadásba lendült. Egyrészt amíg Navalnij az omszki kórházban volt, az oroszok semmilyen mérgezésre utaló jelet nem mutattak ki vagy legalábbis ezt állították. Most a Kreml szóvivője bizonygatta, hogy a berlini Charité klinika elhamarkodottan nyilatkozott Navalnij állapotáról. Dmitrij Peszkov azt mondta: érthetetlen számára a német orvosok sietsége. Peszkov szerint az orosz és a német orvosok hasonló eredményre jutottak a vizsgálatok során, csak a végkövetkeztetéseik mások. Az orosz orvosok készek vizsgálati mintákat átadni a berlini orvosoknak.

Peszkov szerint semmilyen konkrét bizonyíték nincs Navalnij megmérgezésére. A német orvosok sem nevezték meg konkrétan, hogy milyen anyagot találtak, csak azt, milyen anyagok csoportjába tartozó hatóanyag nyomait mutatták ki az orosz ellenzéki politikus szervezetében. Peszkov azt mondta: sok oka lehet annak, ha egy ember szervezetében csökken a kolinészteráz szintje, például egyes gyógyszerek hatására is bekövetkezhet ez.

Gyanús jelek

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése többek között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészteráz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészteráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a Szíriában is bevetett szarinnak vagy az orosz titkosszolgálat rettegett, novicsok nevű idegmérgének is.

Árulkodó, hogy a német klinika közlése szerint Navalnijt az atropin nevű ellenszerrel kezelik, amelyet korábban novicsok vagy hasonló idegméreg áldozatául esett embereknél alkalmaztak. És árulkodó az is, hogy a legfrissebb nyilatkozatok szerint a mérgezés maradandó idegrendszeri károsodást okozhat a politikusnál.

Alekszej Navalnij és sajtótitkára Kira Jarmis (b) a szibériai Tomszk repülőterén 2020. augusztus 20-án.

Alekszej Navalnij és sajtótitkára Kira Jarmis (b) a szibériai Tomszk repülőterén 2020. augusztus 20-án.

Fotó: MTI

Navalnij a múlt hét csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt, és a szibériai Tomszkból repülővel indult vissza Moszkvába. Munkatársai szerint a tomszki repülőtéren megivott egy fekete teát. A gép felszállása után a politikus rosszul lett, elveszítette az eszméletét. A gép a Tomszktól 900 kilométerre lévő Omszkban hajtott végre kényszerleszállást, a politikust az ottani kórházba szállították be. Az omszki kórházban is elvégeztek vizsgálatokat, de mérgezésre utaló jelet nem találtak. A körülmények viszont igencsak gyanúsak voltak. Az omszki kórház főorvosa például nem volt hajlandó elárulni, kik voltak azok a civil ruhás emberek, akik felkeresték őt a kórházban. “Egyszerűen érdeklődtek, és kész” – hárította el az erre vonatkozó kérdéseket. A mesterséges kómában tartott Navalnijt végül egy feltehetően időhúzásra szolgáló hatósági huzavona után szombaton Németországba szállíthatta egy magángéppel érkező orvoscsoport.

Életveszélyesen túlfeszíti az idegrendszert 

A német orvosok által a Navalnij szervezetében kimutatott kolinészteráz-gátló veszélyes mérgezésre utalhat. A szervezetben van egy acetilkolin nevű anyag, aminek fontos ingerületátvivő szerepe van. Amikor az acetilkolin révén az idegrendszer egy izomhoz vagy szervhez impulzust küld, szükség van az acetilkolin-észteráz enzimre, hogy az lebontsa az acetilkolint. Ha ezt nem tenné, akkor az izom vagy a szerv folyamatosan újabb és újabb impulzusokat kapna, nem tudna pihenni. A kolinészteráz-gátló gyógyításra is használható. Az Alzheimer-kór esetén például képes serkenteni az agyműködést, a gondolkodási- és memóriaműveleteket.

Más esetben azonban a kolinészteráz-gátló alkalmazása az idegrendszer túlfeszítéséhez és gyors kimerüléséhez vezet. A folyamatnak súlyos és halálos következményei lehetnek. Az idegrendszer túlzott és meg nem állított aktivitása izomgörcsöket, majd pedig légzés- és szívbénulást okozhat. Ezen az elven működnek az olyan súlyos hatású vegyi fegyverek, mint a szaringáz, a VX vagy a már említett novicsok. Ezek ellenszere a nadragulyából kivonható atropin nevű hatóanyag, amelyet Navalnijnál is alkalmaznak. Az atropin megszakítja az ingerületátvitelt, blokkolja azon receptorokat, ahol az acetilkolin kifejti a hatását. Ezzel tudja gyengíteni a méreg hatását, az idegrendszer vészes túlterhelését.

Szaddám Husszein 1988-ben a Halabja nevű iraki kurd város ellen vetett be szaringázt, VX-et, mustárgázt és tabunt. VX-et használt az a két nő, akik 2017 februárjában Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén mérget fecskendeztek Kim Dzsongun észak-koreai vezető külföldön élő féltestvérének arcára. Kim Dzsongnam nem sokkal később meghalt, pedig volt nála atropin, azaz számíthatott a támadásra. A meggyilkolásában részt vevő két nőt

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/08/26/novicsok_alekszej_navalnij_mereg_orosz_titkosszolgalat_szkripal_kolineszteraz-gatlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hurrikán erősségű vihar sújtott le Görögországra

Hurrikán erősségű vihar sújtott le Görögországra

Maximális készültségbe helyezték  a görög polgári védelmet, miután az ország nyugati részére és a jón-tengeri …