2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az oroszok háborús logikája valójában sosem áll meg

Hirdetés

Az oroszok háborús logikája valójában sosem áll meg

Kezdjünk a jelenlegi kutatásával az orosz katonai titkosszolgálatról, a GRU-ról. Az egyik tweetjében azt írta, hogy nagy mennyiségű titkos információt szerzett róla. Miről szólnak ezek a megszerzett adatok?

Az orosz pszichológiai hadviselésről szólnak. A jegyzeteket a GRU oktatói készítették, akik a pszichológiai műveletek szakértői. A Moszkvai Katonai Egyetem hallgatói részt vettek ezeken a kurzusokon, hogy felkészüljenek a katonai szolgálatra, vagy hogy aztán belépjenek a titkosszolgálatokba. Alapvetően ezek nem túl izgalmas iratok, amelyek részleteiben foglalkoznak például a csatarenddel a zászlóaljak szintjén. 

Ennek az egyik legérdekesebb aspektusa annak elismerése volt, hogy 1994 környékén, néhány évvel a Szovjetunió összeomlása után az orosz hadsereg milyen leromlott, alacsony morállal rendelkező állapotban volt. Úgy döntöttek, hogy a kiberháborús programot elveszik a katonaságtól, és odaadják a GRU-nak. A GRU egy 24/7-ben üzemeltetett kémszolgálat, amely titkosszolgálati műveletekkel, emberi források felkutatásával és toborzásával foglalkozik, és minden egyes orosz nagykövetségen ott vannak az embereik. A GRU alapvetően újragondolta a pszichológiai hadviselést, olyan formában, hogy az nem az ellenséges állam elleni harc vagy hadüzenet hatására aktiválódik, hanem amit békeidőben is meg lehet tenni. Tehát a háborús logika valójában soha nem áll meg.

Hirdetés

Minden orosz állami intézmény – a Külügyminisztérium, a Kulturális Minisztérium, az Információs Minisztérium és a nem állami intézmények is, a civil szervezetek, a sportklubok, az orosz diaszpóra, az ortodox egyház –, mindezek mozgósíthatóak a célok érdekében.

Mindebből pedig le lehet vonni a konklúziókat: az orosz információs hadviselés is ezeknek a pszichológiai műveleteknek a része. Ez nem csak szimpla propaganda, hanem azt a célt szolgálja, hogy egy görbe tükröt tartson a Nyugat felé, hogy ne érezzük magunkat jobbnak, mint Oroszország. Elkezdünk kételkedni a saját hatalmi intézményeinkben, a saját kormányainkban, persze egyébként is van elég okunk rá, hogy ezt tegyük, de erre tudatosan épít az orosz propaganda.

Michael Weiss 2022 júniusában Budapesten, a Danube Institute rendezvényén

Michael Weiss 2022 júniusában Budapesten, a Danube Institute rendezvényén

Fotó: Danube Institute

Tehát Ön összekapcsolja a GRU tevékenységét az orosz média működésével?

Abszolút. Persze nem arról van szó, hogy a GRU birtokolja az orosz információs hadviselést. Ugyanakkor nagyon világos feladatkörük van az orosz védelmi minisztérium kiterjesztéseként és a katonai apparátus részeként. A hozzám eljutott dokumentumok alapján is világosan látszik, hogy a szovjet taktikák semmit sem változtak. Ami változott, az a technológia, amit használnak hozzá.

A GRU pszichológiai hadviselő csoportja sok mindent csinál külföldön: létrehozza az orosz érdekeket szolgáló weboldalakat, az orosz diaszpóra párhuzamos csoportjait, amelyek aztán technikailag az orosz külügyminisztérium alá kerülnek, vagy kamu kutatóintézeteket. Ez utóbbira van egy érdekes példa: 2012–13 környékén egy közvetlenül előtte Görögországban létrehozott, kamu kutatóintézet tartott egy nemzetközi biztonsági helyzetről szóló konferenciát Athénban, amelyen többek között a GRU tisztjei tartottak előadásokat.

Mézes csapdák, mérgezések, zsarolások

Hogyan jellemezné a pszichológiai hadviselést, mit jelent pontosan, és mi a célja?

Szerintem alapvetően a pszichológiai hadviselés célja, hogy csökkentse az ellenség elszántságát, a másik fél igazságérzetét, a konfrontációra való hajlandóságot, vagy egyáltalán a szándékot, hogy felvegyék a harcot az ellenféllel.

Ezt persze nem csak Oroszország csinálja, az amerikaiak is. Náluk is működik egy úgynevezett PSYOP-egység. Pont az elmúlt hetekben volt egy meglehetősen figyelemre méltó és igencsak fenyegetően ható reklámjuk: az egész világ egy marionettbábukkal megtöltött színpad, és a hadsereg bárkinek a fejébe be tud hatolni. Most egyértelműen a katonai dimenzió van előtérben, hiszen háború zajlik Ukrajnában.

 „Szellemek a gépezetben” címen jelent meg az amerikai hadsereg PSYOP Csoportjának a videója 2022 májusában. „Gondolkoztál-e már valaha azon, hogy ki mozgatja a szálakat? (…) Bármi, amihez hozzáérünk, fegyverré válhat” – szól a hollywoodi mozik előzetesét idéző bejátszás felirata.

És hogyan jön ebbe az egészbe „az orosz világ” koncepciója?

Erről a részéről a Washington Postnak is volt egy nagyon jó oknyomozó riportja arról, hogyan próbálja a GRU erősíteni az Oroszország iránti hazafiasság érzését az európai diaszpóra tagjai között: ifjúsági klubok, sportklubok, kulturális egyesületek segítségével. Ez nem sokban különbözik attól, amit a szovjetek a KGB-ben csináltak ezekkel a kulturális ismeretterjesztő programokkal az 50-es, 60-as években.

Az előző, „Az iszlám állam – A terror hadserege belülről” című könyve témája erősen különbözik attól, amivel most foglalkozik. Miért választotta a GRU-t a következő témájának?

Amikor az a könyv megjelent, abban az időben írtam arról is, ahogy Oroszország fegyverként használta a kultúrát és az információs szférát. Már akkor is foglalkoztam az orosz dezinformációval és a 2014-es eseményekkel Ukrajnában. Aztán a GRU-ról szóló könyv ötlete abból alakult ki, hogy éppen ez az orosz titkosszolgálat avatkozott be 2016-ban az amerikai választásokba, nem az FSZB vagy az SZVR [orosz külső hírszerzés], miközben az amerikaiak nagy része nem is hallott róla soha. Szóval a célom az, hogy bemutassam a hasonlóságokat és a különbségeket, és persze a kontinuitást a szervezet 1918-as megalakulása óta. A könyvem a történelem és a saját oknyomozó munkám kombinációja. Titokzatos mérgezések Bulgáriában, robbantások Csehországban, Szergej Szkripal novicsok általi megmérgezése Nagy-Britanniában – ez mind a GRU munkája volt.

És a GRU hatalma úgy tűnik, tovább növekedett: az Ukrajna elleni háború elindítása után Vlagyimir Putyin tisztogatást végzett az FSZB ötödik osztályában, a vezetői házi őrizetbe kerültek. Ők feleltek az Ukrajnáról készített jelentésekért. A jelentéseik sem voltak jók, és a pénzt is elköltötték. Most úgy tűnik, hogy Ukrajnáért immár nem az FSZB, hanem a GRU „felel”. Mivel ők egy katonai szervezet, a feladataikat is ebben a koordináta-rendszerben értelmezik. Az egyetlen dolog, amely érdekli őket, az az eredmény. Mindig újra és újra nekifutnak majd, hogy elérjék az áhított eredményt. 

A GRU központja Moszkvában

A GRU központja Moszkvában

Fotó: Wikipédia

Az előző könyvéhez talált olyan megszólalókat, akik az ISIS soraiban szolgáltak, és így valóban belülről kapott információkat az anyaghoz. A GRU-ról szóló […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/22/-az-orosz-pszichologiai-muveletek-celja-hogy-gorbe-tukrot-tartson-a-nyugat-ele-ne-erezzunk-magunkat-jobbnak-mint-ok-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lövöldözés volt Koppenhágában, többen megsebesültek

Lövöldözés volt Koppenhágában, többen megsebesültek

A dán rendőrség nagy erőkkel vonult ki az Amager városrészben található Fields bevásárlóközponthoz. Egyelőre nem …