2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az orosz társadalom felbolydult Putyin bejelentése után

Hirdetés

Az orosz társadalom felbolydult Putyin bejelentése után

Vlagyimir Putyin szerda reggel részleges katonai mozgósítást jelentett be Oroszországban, és alá is írta az erről szóló rendeletet. Az orosz elnök szerint a mozgósítás csupán azokat a tartalékosokat érinti, akik korábban sorkatonai szolgálatot teljesítettek, illetve harci tapasztalattal rendelkeznek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta, hogy egyelőre 300 ezer tartalékos besorozását tervezik, azokra, akik már bírnak valamiféle katonai tapasztalattal.

Miközben a hivatalos adatok alapján 2 millió az orosz tartalékos katonák összlétszáma.

Hirdetés

Maga a mozgósítás már szerdán el is indult Oroszországban, és elkezdték eljuttatni a behívókat az érintettekhez – írja a Lettországban működő független orosz hírportál, a Meduza. Az oknyomozó portál arról is értesült, hogy Moszkvában az orvosok is nagy tételben kapják a behívókat. A lap arról is ír, hogy a rendelet szövege nem fogalmaz elég pontosan azzal kapcsolatban, hogy egész konkrétan most mely orosz állampolgárokat küldhetik el az ukrán frontra.

A szerdán elrendelt mozgósítás mindenekelőtt a tartalékosokat érinti: azokat az oroszokat, akik a hadseregben való szolgálat után szerződést kötöttek az orosz védelmi minisztériummal a tartalékos katonai státuszukról. Számukra 50 év a korhatár, míg bevethetik őket. Ezen túl vannak az úgynevezett tartalékos állampolgárok, és itt jön az ellentmondás, mert a már idézett nyilatkozatokkal szemben az elnöki rendelet nem írja elő, hogy a „tartalékosoknak” rendelkezniük kell harci tapasztalattal vagy legalábbis hadseregbeli szolgálattal.

Így elméletileg lehetséges, hogy ezen a csoporton belül végül valóban oroszok millióit fogják mozgósítani. Ők az úgynevezett B kategóriás tartalékosok, akiket most még nem soroznak be.

A hatályos orosz törvények úgy szólnak, hogy az érintetteket a behívóval egyaránt megtalálhatják a lakóhelyükön, a munkahelyükön, valamint az iskolában. Ám a gyakorlatban a sorozási tisztek bárhol lecsaphatnak – figyelmeztet forrásaira hivatkozva a Meduza.

Arról egyelőre vitáznak az orosz jogászok, hogy milyen retorzióval jár a szerdán elrendelt katonai mozgósítás, a parancs megtagadása, ám az biztos, hogy az orosz büntető törvénykönyv szerint évekre börtönbe is kerülhet, aki erre kötelezettként nem vonul be a seregbe, ahogy pénzbírság és kényszermunka is lehet a vége.

Menekülés Oroszországból

Oroszországban most nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban is, hogy elhagyhatja-e az országot, aki már katonai behívót kapott. Ugyanis a behívó egyelőre csak arról ad tájékoztatót, hogy az érintettnek egy meghatározott időpontban meg kell jelennie az adott toborzóirodában. Ugyanakkor például Andrej Kartapolov, a Duma védelmi bizottságának elnöke azt „tanácsolta” a polgároknak, hogy ne utazzanak külföldre, de még csak ne is mozogjanak az országban, ám arra is tett ígéretet, hogy a mozgósítás alatt álló állampolgárok szabad mozgását elvileg nem korlátozzák.

A gyakorlatban a mozgósítási kritériumok alá tartozó oroszok szeptember 21-én mindenféle túlkapás nélkül átlépték az orosz határt. Egy Kreml-közeli Meduza-forrás azt állítja, hogy a hatóságok nem tervezik a határ lezárását az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint Ukrajna megszállt területein tartott „népszavazások” utánig (ezek szeptember 27-én zárulnak le). A helyzet azonban megváltozhat, „ha tömeges elvándorlásra kerül sor”.

Alig pár órával az orosz kormányfő kora reggeli bejelentése után máris elkapkodták az összes csak oda jegyet az Oroszországból induló repülőjáratokra. Az Aviasales adatai alapján az Isztambulba, Tbiliszibe és Jerevánba tartó közvetlen járatokra pillanatok alatt elfogytak a maradék szabad jegyek. Ugyanis jelenleg ezek az oroszok számára leggyorsabban és legkönnyebben elérhető menekülési útvonalak, miután az orosz állampolgárok vízummentesen utazhatnak Törökországba, Grúziába és Örményországba.

Oroszok érkeznek a jereváni Zvartnotszi nemzeti repülőtérre 2022. szeptember 21-én

Oroszok érkeznek a jereváni Zvartnotszi nemzeti repülőtérre 2022. szeptember 21-én

Fotó: Karen Minasyan / AFP

Ezzel párhuzamosan szerda délutánra hatalmas, több tíz kilométeres dugó alakult ki az orosz–finn határon, szintén az országot tömegével elhagyni készülő oroszok miatt. A 35 kilométeres kocsisor azért is alakulhatott ki, mert ez az egyetlen határ, amely még mindig nyitva van a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/22/oroszorszag-putyin-sorozas-behivo-tuntetes-toborzas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy szakadékban találtak rá egy amerikai családanya meztelen holttestére

Ami biztos, hogy a meggyilkolt Debbie Collier a bérelt furgonjával Észak-Georgiába utazott a halála előtt. …