2021. január 19., keddMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az óévben is háborúzott a világ

Hirdetés

Az óévben is háborúzott a világ

A háborúk hátterében leggyakrabban az etnikai/nemzeti elszakadási törekvéseket, a radikális iszlám fundamentalizmus és a nyugati világ geopolitikai küzdelmét, valamint a gigantikus pénzforrást jelentő kábítószer-kereskedelmet találjuk. A négy legnagyobb volumenű háborúból három, az afganisztáni, a jemeni és a szíriai az iszlám világban zajlik, a negyedik, a mexikói drogháború pedig az Egyesült Államok, a világ legnagyobb fogyasztói piaca tőszomszédságában. 

Még olcsón megúsztuk

Magyarország számára 2020-ban is jó hír, hogy a Balkánon az 1990-es években dúló háborúk nem újultak ki, ami a világ többi pontján vizsgált konfliktusokat nézve nem magától értetődő jelenség.

Vannak olyan országok, például Afganisztán, amelyek a hidegháború óta nem tudnak kikeveredni az erőszakspirálból.

Hirdetés

A balkáni békét azért is érdemes megbecsülni, mivel a békefenntartás költségeinek jó részét ma már a mi adónkból fedezik. Szerbia növekvő fegyverbeszerzései Oroszországból kétségtelenül egyre aggasztóbb méreteket öltenek.  A NATO és az EU békefenntartóinak – köztük több száz magyar katonának – a jelenléte Boszniában és Koszovóban viszont elég garanciát jelenthet, hogy a fennmaradt politikai ellentétek nem mérgesednek el a végletekig, és nem jutnak el újra a fegyveres összetűzésig. A volt Jugoszlávia szétesése nyomán kitört háborúk kihunytak, de az egykori Szovjetunió területén még idén is két aktív konfliktus szedte az áldozatait.

Az egyik az ukrán Donbasz régió orosz ajkú felkelőinek Moszkva támogatásával már hetedik éve tartó, idén már csak szórványos összetűzésekre redukálódó szakadár küzdelme az ukrán központi kormány ellen.

A másik a hegyi-karabahi konfliktus némileg váratlan, de nem meglepő kiújulása volt 2020 szeptemberében. Nem volt meglepő, mert Azerbajdzsán már közel másfél évtizede intenzíven fegyverkezett, hogy revansot vegyen az örményektől elszenvedett vereségért, és az 1990-es évek elején elvesztett területeit visszaszerezze. Mivel az azeriek az olajbevételekből tartósan olyan összegű pénzeket öltek bele a fegyverkezésbe (2009–2018 között 24 milliárd amerikai dollárt) , ami rendre meghaladta Örményország anyagi lehetőségeit, illetve Törökország az évek során egyre hathatósabb támogatója lett az azeri ügynek, a stratégiai erőviszonyok idén őszre megfordultak. A 6-7 ezer halálos áldozattal és az elvesztett azeri területek egy részének visszafoglalásával járó hathetes harcok végül fegyverszünettel zárultak novemberben, amit jelenleg 2000 orosz békefenntartó garantál. 

Az is kedvező, bár nem tudni, mennyire tartós trend, hogy az eddig legnagyobb emberáldozatot követelő négy fegyveres konfliktus 2020-ban alacsonyabb hőfokon izzott, ami összefüggésben lehet a koronavírus terjedésével. A Covid–19-járvány megjelenése egészen biztosan hatott a mexikói és latin-amerikai drogháborúra, tavasszal a határlezárások miatt a narkotikumok csempészete is csökkent, illetve az utcai erőszaknak is értelemszerűen gátat szabott a kijárási tilalom. Ez a hatás viszont, minden remény ellenére, átmenetinek bizonyult, őszre már kiújultak a bandaháborúk, illetve karácsony előtt a mexikói Jalisco állam volt kormányzóját is meggyilkolták egy étteremben.

Afganisztánban viszont a karácsonyi bombatámadások ellenére is biztatóbb a helyzet: nemcsak mert idén feleannyian haltak meg, mint 2019-ben, illetve szeptemberben béketárgyalások indultak, hanem mivel a jelek szerint ezeknek januárban folytatása is lesz Dohában

A groteszk háború 

Az elmúlt évtizedben az iszlám világ központi konfliktusává vált szíriai háború lezárásának körvonalai azonban még mindig halványak. A 2011-es szíriai tüntetések Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen lépésről lépésre a Közel-Kelet egyik legvéresebb, leggroteszkebb és nagyhatalmi játszmák egész sorával megtűzdelt háborújába torkollottak. A geopolitikai panoptikum forgószínpadán az évek során láttuk a kíméletlen Iszlám Állam felemelkedését és bukását, a neooszmanista Törökország regionális hatalmi szárnybontogatásait, a kurdok nemzeti mozgalmának egy újabb fellángolását, Moszkva szovjet időket idéző látványos katonai intervencióját az Aszad-rezsim védelmében, a síita és szunnita iszlám híveinek szektás harcát, illetve ráadásnak egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/01/02/2020_nem_tuntek_el_a_vilagbol_a_fegyveres_konfliktusok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint kétmillió ember halt már bele a koronavírusba szerte a világon

Több mint kétmillió ember halt már bele a koronavírusba szerte a világon

A világban 95 544 853-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 039 947-re a halálos áldozatok és …