2021. január 23., szombatMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az évszázad maffiapere Olaszországban, 325 vádlott egy tárgyalóteremben

Hirdetés

Az évszázad maffiapere Olaszországban, 325 vádlott egy tárgyalóteremben

A megaper helyszínéül az olasz csizma orrán található Calabria régió egyik városát, Lamezia Termét választották. Azért éppen ezt a várost, mert ez az egyik központja a ‘Ndrangheta néven ismert délolasz központú maffiaszervezetnek. Ez az olaszországi szervezett bűnözés történetének második legnagyobb pere, az 1986-ban a szicíliai Cosa Nostra maffiacsoport tagjainak elítélése után. Egyben újabb kísérlet arra, hogy feltárják a világ legerősebb maffiájának tartott szervezet politikai, gazdasági és üzleti kapcsolatrendszerét. A per annyiban is egyedülálló, hogy ugyanannak a bűnszervezetnek több száz tagja egyszerre áll bíróság elé.

Kik ülnek a vádlottak padján?

A per rettenetesen hosszúnak ígérkezik, több mint 900 tanú és 24 ezer órányi lehallgatott bizonyíték meghallgatásával. A tanúk között van mintegy 60 „megtért” bűnöző is, aki az évek során inkább az igazságszolgáltatással való együttműködés mellett döntött. A vádlottak között többségében olyanokat találunk, akiket 2019 decemberében tartóztattak le: ők a délolasz Vibo Valentia térségét uraló Mancuso klán tagjai, valamint számos helyi polgármester, tartományi testületi tag, vállalkozó és szabadkőműves-csoportok tagjai. Az ellenük emelt vádak sora is meglehetősen hosszú: többek között gyilkossági kísérlet, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, bűnszövetkezés, uzsora, rablás, pénzmosás szerepel.

Nicola Gratteri

Hirdetés

Nicola Gratteri

Fotó: Yara Nardi

Az összehangolt hatósági fellépést irányító főügyész, Nicola Gratteri szerint
a ‘Ndrangheta korunk legerősebb és legveszélyesebb bűnszervezetének számít, mivel minden kontinensen jelen van, és kézben tartja az Európába érkező kokainszállítmányok monopóliumát. Gratteri hangoztatta, hogy a délolasz családi klánokra épülő szervezet gyökerei a mai napig Calabriában vannak, de a ‘Ndrangheta éppúgy otthon van Milánóban, mint Svájcban, Németországban és Bulgáriában is.
[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/01/13/maffiaper_olaszorszag_ndrangheta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megtelhet a hajléktalanoknak épített karanténváros

Megtelhet a hajléktalanoknak épített karanténváros

Vészesen terjed a koronavírus-járvány a pozsonyi hajléktalanok körében. Matúš Vallo főpolgármester elmondta: a hajléktalanok számára …