2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az Európai Uniónak új problémája van, a neve: Robert Fico

Hirdetés

Az Európai Uniónak új problémája van, a neve: Robert Fico

A közmédiát irányító kísérletektől a különleges ügyészség megszüntetéséig és az orosz propagandáig a szlovák kormánykoalíció egyre inkább lemásolja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, ha illiberális nézetekről van szó – írta meg az Index.hr. Szerdán a kormányfő rendeletére bezárják azt a különleges ügyészséget, amely súlyos korrupciós ügyekkel foglalkozott, amelyekben Fico saját képviselői vagy közeli üzleti szövetségesei is érintettek.

Michal Vasecka, a pozsonyi politikai intézet elemzője szerint 

Fico egy maffiaállamot próbál létrehozni, amelynek elsődleges célja a hatalmi piramis működésének fenntartása.

Az ügyészség bezárása heves tiltakozást váltott ki az Unió magasrangó tisztviselői közt, hiszen Fico ezzel nyilvánvalóan megsérti a jogállamiság szabályait. 

Hirdetés

A magyar párhuzam

Az Európai Parlament közben egyre nagyobb nyomást helyez az EU végrehajtó testületére, hiszen – amint arról beszámoltunk az Indexen – az EP beperelné az Európai Bizottságot a Magyarországnak felszabadított 10,2 milliárd euró miatt. Az Európai Parlament véleménye szerint a Bizottság nem győződött meg arról és nem is biztosította, hogy a kifizetett pénzeket ne használja fel a magyar kormány visszaélésszerűen.

Martin Hojsik (PS), az EP alelnöke szerint:

A bizottság sokkal inkább hajlik arra, hogy ne ismételje meg azokat a hibákat, amelyek Magyarországon történtek egy olyan helyzettel kapcsolatban, amelyet túl sokáig tűrtek, és hagyták, hogy Orbán eszkalálja azt

– nyilatkozta. Szerinte Orbán régóta szálka az Európai Unió szemében. „Az euroszkeptikusok régóta küzdenek Brüsszellel számos kérdésben, köztük a korrupció, a bírói függetlenség eróziója, az akadémiai szabadság korlátozása, a homofóbiásnak tartott »gyermekvédelmi« törvény, a menekültekkel való bánásmód és a médiaszabadság elleni szigorítás miatt” – véli.

Ez arra késztette a Bizottságot, hogy befagyasztja a Budapestre szánt uniós készpénzmilliárdokat. Most Szlovákia lehet a következő.

Fic(k)óskodás

Hojsik kitért arra is, hogy Szlovákia azt kockáztatja, hogy elveszíti az uniós forrásokhoz való hozzáférést, amennyiben továbbra is az „illiberalitás” útját jár. Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa decemberben levélben kérte a hatóságokat, hogy ne szüntessék meg az ügyészséget. Az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi februárban azt mondta a Politicónak, hogy „nagyon aggódik”, és levelet küldött a Bizottságnak, amelyben kifejezte aggodalmát.

A Bizottság szóvivője megerősítette, hogy megkapták a levelet és válaszolni is fognak rá, és „habozás nélkül lépéseket teszünk az uniós jognak való megfelelés biztosítása érdekében” – mondta Kövesi. A szlovák kormány egyelőre nem reagált, viszont Fico korábban így nyilatkozott döntéséről: „az intézmény jelentősen hozzájárult az emberi jogok megsértéséhez”.

Állítólag a visszatérő szlovák miniszterelnök egyik fő célja volt, hogy az ügyészséget bezárja, hiszen az ítéltetei számos Smer-hez (Fico akkori kormánypártja) köthető korrupciós ügyet marasztaltak el. A szlovák alkotmánybíróság nemrég felfüggesztette a kormányfő büntetőjogi reformjainak egyes elemeit, mint például, hogy

csökkentsék a korrupciós büntetéseket vagy rövidítsék le a súlyos bűncselekmények, mint például a nemi erőszak elévülését.

„Fico számára az a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/20/robert-fico-szlovakia-korrupcio-specialis-ugyeszseg-megszuntetes-alkotmanybirosag-elnokvalasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …