2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az Európai Unió jóváhagyta az újabb orosz szankciókat, a gázra is lesújtottak

Hirdetés

Az Európai Unió jóváhagyta az újabb orosz szankciókat, a gázra is lesújtottak

Az uniós nagykövetek csütörtök reggel hozták meg ezt a döntést, miután Németország és Magyarország kemény ellenállása hetekig hátráltatta a megállapodást a csomag különböző részei miatt – írja a Politico.

A büntetések nem érintik az EU-ba irányuló orosz folyékonyföldgáz- (LNG-) export nagy részét. Ehelyett megtiltják az uniós kikötők számára, hogy az orosz cseppfolyósított földgázt a beérkezés után tovább értékesítsék, és blokkolják az Oroszország által tervezett sarkvidéki és balti-tengeri cseppfolyósítottföldgáz-terminálok finanszírozását. 

A lap beszámolója szerint ez egy figyelemre méltó pillanat az Európai Unió számára. Az ukrajnai háború 2022. februári kirobbanása óta a blokk nem szankcionálta az orosz gázt, de szigorú tilalmat rendelt el az olaj- és szénexportra.

Hirdetés

Mivel azonban egyre több a bizonyíték arra, hogy a Moszkva fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeinek elvonására irányuló nyugati erőfeszítések szánalmasan kevésnek bizonyulnak, egyre nagyobb a nyomás, hogy a gázra is rászálljanak.

Nem volt könnyű

Magyarország sokáig azt kommunikálta, hogy elvből megvétózza a csomagot, mivel ellenzi a legtöbb további orosz energetikai szankciót, Németország ellenállása azonban váratlan volt. Aggályaik nem is a gázzal kapcsolatosak, hanem – mint Olaf Scholz kancellár kifejtette – az uniós exportőrökre vonatkozó új kötelezettségekkel. 

Tekintettel arra, hogy Németország korábban már bírálta Magyarországot a szankciókkal kapcsolatos makacsságáért, az irónia nem maradt el egyes diplomaták számára.

„Végső soron minden tagállam megpróbálja megvédeni az érdekeit” – mondta egy névtelenséget kérő uniós diplomata. „A valóság most keményen beleharap [Németországba]. Nevezzük karmának” – tette hozzá.

Végül a tárgyalófelek engedtek Németország aggodalmainak, és a lehetséges hatások tanulmányozásáig eltekintettek egy olyan záradéktól, amely a kisvállalkozásokat károsítaná – közölte három uniós diplomata.

A Gascade Gastransport GmbH Mallnow földgáz-kompresszorállomás létesítményei 2022 márciusában. A német–lengyel határ közelében található mallnowi kompresszorállomás elsősorban orosz földgázt fogad

A Gascade Gastransport GmbH Mallnow földgáz-kompresszorállomás létesítményei 2022 márciusában. A német–lengyel határ közelében található mallnowi kompresszorállomás elsősorban orosz földgázt fogad

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Három másik diplomata szerint Magyarország a maga részéről támogatta az LNG-tilalmat, miután biztosítékot kapott arra, hogy az Oroszország által támogatott Paks II. atomerőmű bővítése nem kerül szankció alá.

Miközben az LNG-szankciókat elfogadták, a tárgyaló felek még mindig vitatkoznak egy másik javaslaton, amely az orosz szankciókat Belaruszra vetítené ki, ami a szankcionált áruk Oroszországba jutásának kiskapuját jelentené. Két uniós diplomata szerint a kérdés megvitatását csütörtök délutánra tűzték ki. Németország és Franciaország azért tartotta vissza ezeket a terveket, mert attól tartanak, hogy azok hatással lesznek a luxuscikkek értékesítésére.

Harc a gázért

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/20/europai-unio-szankcios-csomag-oroszorszag-gaz-nemetorszag-magyarorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …