2021. augusztus 2., hétfőMa Boglárka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Boglárka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az Európai Unió alapító atyja a szentté avatás útján

Hirdetés

Az Európai Unió alapító atyja a szentté avatás útján

A Szentszék ugyanis Ferenc pápai dekrétumával elismerte a luxemburgi születésű, francia állampolgárságú, buzgó katolikus Schuman „hősies erényeit” – jelentette a vatikáni hírügynökség.

Az Európai Unió egyik alapító atyja a dekrétummal nagy lépést tett afelé, hogy a római katolikus egyház szentjévé váljon.

A kinyilatkoztatás a katolikus egyház szentté avatásáig vezető hosszú út első lépését jelenti, amelynek során Schuman a „tiszteletreméltó” címet érdemelte ki.

Hirdetés

A pápa dekrétumban „hűséges laikusnak” nevezett Schuman kulcsszerepet játszott a háború utáni Európa újjáépítésében, és más politikai vezetőkkel, például Jean Monnet-val együtt a jelenlegi uniós intézmények egyik megalapítója – emlékeztet érdemeire a Politico.

Az 1963-ban elhunyt Schuman a mai európai intézmények egyik alapító atyja. Korábban már több pápa méltatta a hívő katolikus Schuman szerepét abban, hogy leállította az ismétlődő háborúk körforgását Európában – írta a BBC.

Hogyan lesz valakiből szent?

Az 1886-ban Luxemburgban született és francia állampolgárként honosított Schuman rövid ideig annak a Pétain marsallnak volt a híve, akit a második világháború után a nácikkal való együttműködése miatt halálra ítéltek. Franciaország 1940-es német megszállása után azonban Schumant letartóztatta a Gestapo. Egy évvel később sikerült megszöknie, majd a háború végéig bujkált.

A háború utáni időszakban Schuman Franciaország miniszterelnöke és külügyminisztere volt.

A jövőbeni konfliktusok elkerülése érdekében 1950-ben azt javasolta, hogy a szén- és acélkészleteket egyesítsék az európai országok között. A terv Schuman-nyilatkozat néven vált ismertté. A bejelentés napját, május 9-ét Európa-napként ünnepeljük.

Hat alapító tag – Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia – írta alá a Párizsi Szerződést, és ezzel létrejött az Európai Szén- és Acélközösség. A Közösség 1957-ben Európai Gazdasági Közösséggé, majd 1993-ban Európai Unióvá alakult.

Schuman kulcsszerepet játszott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, a NATO-nak, az 1949-es megalapításában is. Ő volt az első elnöke 1958-ban a jelenlegi Európai Parlament jogelődjének tekinthető intézménynek, az Európai Nemzetgyűlésnek. Miután […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/26/robert-schuman-szentte-valasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szénné égett az évezredes olajfa Szardínián

Szénné égett az évezredes olajfa Szardínián

Megmentenének egy szénné égett évezredes olajfát Olaszországban, Szardínia nyugati részén, ahol 20 ezer hektáron égett …