2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az ENSZ szerint Rafah földi pokollá változott, egyre több ország kéri számon Netanjahun a háborút

Hirdetés

Az ENSZ szerint Rafah földi pokollá változott, egyre több ország kéri számon Netanjahun a háborút

Mint arról beszámoltunk, legalább 45 ember vesztette életét a Gázai övezet déli részén található Rafahban, miután vasárnap egy sátortábort ért izraeli légicsapás.

Azonban a sebesültek száma még ennél is nagyobb lehet. Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) főbiztosa közleményében arról beszélt, az ügynökség több embere és sok civil is megsebesült – idézi a brit SkyNews.

A meggyilkoltak között vannak gyerekek és nők, akik rögtönzött, sátoros menhelyen éltek – fogalmazott Lazzarini, aki szerint többen is halálra égtek.

Hirdetés

Az UNRWA főbiztosa szerint a támadás képei megmutatták, „Rafah hogyan változott földi pokollá”.

A túlélők elmondásai szerint az áldozatok épp lefeküdni készültek, amikor a rakétatámadás ért – a helyszínen több ezren kerestek menedéket, miután Rafah keleti részén az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megkezdték a földi offenziájukat.

Füst száll fel izraeli csapásokat követően Rafahban 2024. május 28-án

Füst száll fel izraeli csapásokat követően Rafahban 2024. május 28-án

Fotó: Hatem Khaled / Reuters

A brit lapnak egy palesztin nő úgy foglalta össze az eseményeket, hogy mielőtt elkezdték lefektetni a gyerekeiket, semmi különös nem történt, készültek az estére és imádkoztak, majd hirtelen egy hatalmas hangzavar után hirtelen tűz keletkezett.

Az összes gyerek sikoltozni kezdett… A hang ijesztő volt, úgy éreztük, hogy ránk fognak szakadni a fémszerkezetek és repeszek hullottak a szobáinkba

– emlékezett vissza.

William Schomburg, a Vörös Kereszt Nemzetközi Bizottságának gázai delegációjának vezetője arról számolt be, hogy kórházuk „horrorisztikus sérülésekkel” érkező sérülteket fogadott – a nagyon súlyos repeszsérülések mellett többeket súlyos égési és robbanásból származó sérülésekkel kellett ellátni. Az este folyamán több műtétre is sor került, köztük néhány amputációra is.

Schomburg emlékeztetett, hogy a Vörös Kereszt ezen kórháza még csak néhány hete működik, ugyanakkor arra figyelmeztetett,

ha Izrael folytatja a Rafah elleni támadásokat, akkor nagyon gyorsan túlterhelődik a Vörös Kereszt kórháza.

A nemzetközi közösség is elítélte a támadást

Annak ellenére, hogy pénteken az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Bíróság arról határozott, hogy Izraelnek fel kell függesztenie a Rafah elleni támadást, az IDF továbbra is folytatja az előrenyomulást – mind földön, mind levegőben.

Izrael szerint a Hamász terrorszervezet több tagja is Rafahban rejtőzködik és ott tartják fogva az Izraelből még az október 7-i terrortámadás során elhurcolt túszokat. A légitámadásról korábban az izraeli hadsereg úgy nyilatkozott, hogy az „precíz munícióval, precíz titkosszolgálati információk alapján legitim célpontot” támadott, hozzátéve, az incidenst jelenleg is vizsgálják, míg Netanjahu arról beszélt az izraeli parlamentben, a Knesszetben, hogy korábban már egymillió civilt – vagy ahogy ő fogalmazott, „nem harcoló lakosokat” – evakuáltak, azonban „sajnos valami tragikusan elromlott” a légitámadás kapcsán.

A sátortábor elleni támadás után Katar – ami kulcsszereplője az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalásoknak – kijelentette, hogy a rafahi áldozatok megnehezítik a már amúgy is elhúzódó tárgyalásokat,

míg a támadás miatt a Hamász bejelentette, feláll a tárgyalóasztaltól, miközben a légitámadást mészárlásnak minősítette.

A támadás után Emmanuel Macron francia elnök egykoron Twitternek nevezett X-en posztjában azt írta, az ilyen hadműveleteket be kell fejezni és kijelentette, hogy már nincs biztonságos része Rafahnak a palesztin civilek számára, ezért arra szólított fel mindenkit, hogy mindenki tartsa teljes tiszteletben a nemzetközi jogot és azonnali tűzszünetet követelt.

Az Európai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/izrael-hamasz-gazai-ovezet-rafah-raketatamadas-benjamin-netanjahu-nemzetkozi-jog-terror-szankcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …