2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az elnök, aki megjárta a poklot, és emberi pajzsként használták

Hirdetés

Az elnök, aki megjárta a poklot, és emberi pajzsként használták

Petr Pavel nyugalmazott tábornok lett az új cseh államfő. A korábbi vezérkari főnökre a voksoláson megjelentek 58 százaléka, míg ellenfelére, Andrej Babis volt kormányfőre 41 százalék szavazott a hétvégén. A szavazást azért tartották, mert a jelenlegi államfőnek, Milos Zemannak március elején lejár a második mandátuma, és harmadik ciklusra nincs törvényi lehetőség.

Pavel tagja volt a Csehszlovák Kommunista Pártnak, továbbá a titkosszolgálatnak is dolgozott. Megválasztását követően azt nyilatkozta, hogy van értelme az Oroszország elleni szankcióknak, mert hatást gyakorolnak Moszkva lehetőségeire a háború folytatásához.

A szankciók ténylegesen akadályozzák Oroszországot, hogy több pénzt fektessen be az ukrajnai háborúba. A fejlett technológiák kivitelének akadályozása arra kényszeríti Oroszországot, hogy kevésbé fejlett fegyvereket használjon, valamint leleplezi Oroszország kapcsolatait az olyan rendszerekkel, mint az iráni vagy az észak-koreai

mondta az újonnan megválasztott cseh köztársasági elnök.

Hirdetés

Párizsban és Prágában is kitüntették

Az index.hr hétfői cikkében kiemeli, hogy Petr Pavel a jugoszláv háború idején alig 30 önkéntes élén több mint 50, a szerbek által ostromolt francia egyenruhás életét mentette meg, amiért Párizsban és Prágában is kitüntették. A Nyugat-barát katonatiszt a NATO Katonai Bizottságát is vezette, atlantista elköteleződését azonban többen is megkérdőjelezték, arra hivatkozva, hogy huszonéves korában, még a Varsói Szerződés idején a hírszerzés ügynöke lett.

Pavel egy három évvel ezelőtti interjúban részletesen beszélt az UNPROFOR-hadműveletről, 

amelyben 55 francia katona menekült meg az ő segítségével.

Elmesélte, mekkora veszélyben volt az életük, elmondása szerint a szerb parancsnok puskát szegezett a nyakához. Felidézte, hogy az 1993-as horvátországi hadművelet volt a legstresszesebb esemény, amit valaha átélt katonai pályafutása során.

Azt hiszem, az volt az a pillanat, amikor a legközelebb kerültem ahhoz, hogy elveszítsem az életemet

– jelentette ki.

A nyugalmazott tábornok elmondta, hogy a hadműveletet 1992 végén, 1993 elején hajtották végre. Horvátország akkoriban kezdte elveszíteni türelmét a terület lassú felszabadítása miatt ott, ahol Pavelék zászlóalja is volt. A szerbek Krajinai Szerb Köztársaságnak hívták a Knintől délre fekvő, a Plitvicei-tavak környéki területet. „Később a horvátok megindították a Vihar hadműveletet, melynek célja az volt, hogy gyorsan átvegyék az irányítást, és kiűzzék a szerbeket arról a területről. Ugyanakkor ez egy olyan terület volt, ahol évszázadok óta szerbek éltek. A szerbek egy része szívügyének tekintette ennek a területnek a megvédését, mert sok szerb adta a vérét ott otthona megóvása érdekében a történelemben” – fogalmazott Pavel.

Amikor egy újságíró arra kérte, hogy írja le a hadművelet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/30/cseh-koztarsasagi-elnok-tabornok-petr-pavel-jugoszlav-haboru-kituntetes-eletmentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …