2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az eddigi legnagyobb kihívással néz szembe a német kormánykoalíció

Hirdetés

Az eddigi legnagyobb kihívással néz szembe a német kormánykoalíció

Március közepén prezentálhatja a német pénzügyminiszter, a szabaddemokrata Christian Lindner a 2024-es költségvetés tervezetét az Olaf Scholz vezette német szövetségi kormánynak. A pártok jelenleg nem tudnak megegyezni, hogy a kormány elsősorban mire költsön jövőre:

  • az SPD modernizálni akarja a hadsereget, a Bundeswehrt;
  • a Zöldek leginkább a környezetvédelemre és a gyermekvédelemre költenének;
  • míg az FDP főként az adókat szeretné csökkenteni.

Ez a három álláspont pedig nem egyeztethető össze, mivel Christian Lindner felmutatta a stoptáblát, ha költekezésről van szó: a 2021 novemberében kötött koalíciós szerződésre hivatkozva eltörölné az adósságfék felfüggesztését, azaz visszatérne ahhoz a politikához, amelynek megfelelően a kormány csökkentené a költségvetési hiányt, és korlátozná az államadósság növekedését.

A közlekedési lámpa rossz zsaruja

A fiskálisan konzervatív politikát követő Lindner ezzel még a választások előtti ígéretének tesz eleget: az FDP vezére már akkor is azt állította, hogy ha az FDP kormányra kerül, akkor rendet tesznek a költségvetésben, és levágják a felesleges tételeket.

Hirdetés

Most pedig a pénzügyminiszter azzal, hogy ismét bevezetné a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború és az amiatt kialakult energiaválság miatt felfüggesztett adósságféket, megemelte a szerepét: minden egyes pluszkiadás csakis az ő jóváhagyásával történne meg.

Emiatt a háttérben Lindner már hónapok óta tartó tárgyalásokon győzködi minisztertársait, hogy ahol tudnak, ott spóroljanak, mivel csak így tudják visszavezetni az egyébként az alkotmányban is szereplő adósságféket.

Lindner pedig, akinek pártja sorra veszíti el a tartományi választásokat – legutóbb például a berlini tartományi parlamentből estek ki –, szeretne egy hatalmas győzelmet felmutatni pénzügyminiszterként – reményei szerint így állíthatná meg pártjának gyengülését.

Tankokra vagy gyerekekre költsön az állam?

Már a 2023-as költségvetés kapcsán is éles viták voltak, de a 2024-es még ennél is keményebb csatákat szül:

ugyanis a pártok között nagy a vita, hogy melyik reformjavaslatra teremtsenek elő elég pénzt, feladatok pedig akadnak bőven.

Oroszország agressziója miatt Európa minden országában, így Németországban is ismét kiemelt szerepet kap a hadseregfejlesztés. A Bundeswehr fejlesztése miatt a kormány egyszer már felvett 100 milliárd eurónyi hitelt, amit a hadsereg modernizálására költenek, de az SPD-s védelmi miniszter, Boris Pistorius még ezenfelül is további 10 milliárd eurót követel ugyanerre a célra.

Kérésére az SPD-n belülről, a párt Bundestag-frakciójának vezetőjétől, Rolf Mützenichtől jött a kritika, aki szerint a 100 milliárd eurónyi hitelnek „bőven elegendőnek kell lennie az elkövetkezendő évekre”, miközben Németország egyre több fegyverrel támogatja Ukrajnát Oroszországgal szembeni védekezésében. Eközben a Zöldek azt

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/11/nemetorszag-christian-lindner-gazdasag-koltsegvetesi-vita/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …