2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az amerikai gazdagok arányosan kevesebbet adóznak a kétkezi munkásoknál

Hirdetés

Az amerikai gazdagok arányosan kevesebbet adóznak a kétkezi munkásoknál

Az összeállítást a ProPublica hírszervezet készítette az amerikai adóhivatal adatai alapján. Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa például 2007-ben és 2011-ben, Elon Musk, a Tesla tulajdonosa pedig 2018-ban nem fizetett adót – állítja a portál.

Az elemzés szerint a leggazdagabb amerikai cégvezetők vagyonuknak csak egy töredékét juttatták vissza adó formájában az államnak: összesen 13,6 milliárd dollárt fizettek szövetségi jövedelemadóként egy olyan időszakban, amikor együttes nettó vagyonuk 401 milliárd dollárral nőtt – írja a New York Times az összehasonlításra hivatkozva.

The 25 richest Americans including Jeff Bezos, Mike Bloomberg and Elon Musk paid relatively little — and sometimes nothing — in federal income taxes between 2014 and 2018, according to an analysis of IRS filings by ProPublica. https://t.co/IsZyRbMT53

— The New York Times (@nytimes) June 8, 2021

Hirdetés

A kiszivárogtatást „illegálisnak” nevezte a Fehér Ház szóvivője, míg az FBI és az IRS, az adóhatóság vizsgálódik az ügyben.

A ProPublica ezzel szemben azt közölte, hogy elemzi a milliárdosok adózásáról szóló, általa hatalmasnak nevezett adathalmazt, és az elkövetkező hetekben további részleteket tesz közzé.

Az állítólagos kiszivárogtatás egy olyan időszakban történik, amikor egyre több vita folyik a gazdagok által fizetett adó összegéről és a növekvő egyenlőtlenségekről – emlékeztet a BBC.

A ProPublica szerint a 25 leggazdagabb amerikai – a korrigált bruttó jövedelem 15,8 százalékával – kevesebb adót fizet a legtöbb amerikai munkavállalónál.

„Meglepődtünk azon, hogy a dollármilliárdosok esetében az az adó nullára […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/10/amerikai-gazdagok-keveset-adoznak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vége a Netanjahu-korszaknak, Naftali Bennett az új izraeli miniszterelnök

Vége a Netanjahu-korszaknak, Naftali Bennett az új izraeli miniszterelnök

Vasárnap elnyerte a 120 tagú izraeli törvényhozás, a kneszet bizalmát az új koalíciós kormány – …