2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Autonóm katonai rendszerek: elérkezett a büntetlen halál ideje

Hirdetés

Autonóm katonai rendszerek: elérkezett a büntetlen halál ideje

2020 tavaszán, a líbiai harcok idején a Törökország által is támogatott kormányerők drónokat használtak Halif Haftar líbiai hadúr csapataival szemben. Egy sci-fibe illő dráma bontakozott ki: a drónok üldözésbe vették az ellenfél katonáit, bemérték, beazonosították őket, majd pedig megsemmisítő csapást mértek rájuk.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint ez volt az első dokumentált eset, amikor egy autonóm géprendszer közvetlen emberi parancs nélkül ölt embert.

Hirdetés

Az ENSZ által támogatott líbiai Fájez esz-Szarrádzs Nemzeti Egyezmény Kormányának harcosai nehézgéppuskával a líbiaiak által vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg erőire lőnek 2020. március 13-án Tripoliban

Az ENSZ által támogatott líbiai Fájez esz-Szarrádzs Nemzeti Egyezmény Kormányának harcosai nehézgéppuskával a líbiaiak által vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg erőire lőnek 2020. március 13-án Tripoliban

Fotó: Amru Salahuddien / picture alliance / Getty Images Hungary

A drónokat nem irányította senki, a parancsot a célpont kiiktatására nem egy másik, valahol a távolban lévő ember adta. A döntést önálló módon maguk a gépek – illetve az őket irányító mesterséges intelligencia hozta.

Drónok raja 

Ám ha már az első regisztrált eseteknél tartunk: a cikk elején vázolt futurisztikus helyzet részben már megtörtént: 2021 májusában Izrael a világon elsőként használt drónrajokat a Hamász ellen a Gázai övezetben. Igaz, még nem akkora mennyiségben, de ez csak a kezdet volt. Az izraeli drónakció csak a technológia alapképességeit villantotta fel: az Elbit Systems által gyártott drónok elárasztották a megcélzott terület légterét, lényegében lehetetlenné téve a kiiktatásukat. A gépek bemérték a lehetséges célpontokat, és elküldték az információt a központba. A mesterséges intelligencián alapuló rendszer kielemezte az összes beérkező adatot, és megmondta, hogy pontosan milyen fegyverrel hová kell lőni. Perceken belül az izraeli tüzérség megsemmisítette az ellenfél erőit. 

Miközben egy precíziós rakéta akár több millió dollárba is kerülhet, egy drón minimális költségből, átlag tízezer dollárból legyártható. Például egy HIMARS rendszerbe való, nagy távolságú ATACMS rakéta becsült költsége nagyjából 1,4 millió dollár – vagyis egyetlen rakéta árából közel 140 drón gyártható le. Hét rakéta helyett ezer darab drón.

Az izraeli Elbit Systems promóvideóján a drónrajokkal működtett Legion X rendszert mutatnak be

Eddig komoly korlátai voltak az ilyen nagy mennyiségű katonai rendszerek irányításának: elsősorban az emberi agy. Korábbi tanulmányok például rámutattak, hogy egy nagyon jól képzett kezelő egyszerre legfeljebb négy drón irányítására képes. De az emberi agy helyére a mesterséges intelligencia lépett, így ezeket a modern drónokat egyre inkább már nem egy valahol a távolban lévő irányító vezeti, és nem is egy külön-külön, az egyes drónokon futó szoftverre kell gondolni. 

Ez egy kollektív agy, amely valós időben fogja össze minden egység irányítását.

A mesterséges intelligencia minden felett

Persze az autonóm fegyverek nem csak a drónokról szólnak, sőt. Azért terjedtek el az elmúlt években leginkább az irányított vagy autonóm repülő szerkezetek, mert technikailag ezt volt a legkönnyebb megvalósítani: a levegőben nincsenek fizikai akadályok, és a rendszer működtetéséhez legfontosabb hálózati jel is zavartanul tud terjedni nagy távolságban is. De az elmúlt években nagy lendületet vett más autonóm katonai fegyverek fejlesztése is: drónok mellett pilóta nélküli repülők és helikopterek, tankok, harci járművek vagy akár tengeri harci eszközök.

A mesterséges intelligencia katonai alkalmazása számos területen jelen van. Az autonóm harci rendszerek mellett az AI kielemzi és összefogja a folyamatosan érkező rengeteg adatot: műholdas adatok, hírszerzés, közösségi média, helyszíni információk. A mesterséges intelligencia kiszűri a zajokat és értelmezi az adatokat. Legalább ennyire fontosak az AI előrejelző képességei: a folyamatos fejlemények, történelmi előzmények, trendek és összefüggések értelmezésével az AI képes pontos előrejelzéseket adni például a front állásáról vagy a következő célpontról. De érdemes megemlíteni a mesterséges intelligencia segítségével végzett virtuális kísérleteket és szimulációkat: a katonák mesterségesen kreált virtuális környezetben tesztelhetik le a legújabb fegyvereket vagy taktikákat.

Az észt Milrem Robotics által fejlesztett THeMIS UGV autonóm harci járművek

A felelősség nélküli gyilkosság

Az autonóm, mesterséges intelligenciával működtetett rendszereknek azonban óriási kockázatai vannak. A modern fegyveres konfliktusok az egyik fél […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/20/autonom-katonai-rendszerek-dronok-mesterseges-intelligencia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb megdöbbentő videón az ukrán katasztrófa

Az orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról először az orosz médiában jelentek meg …