2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Attól tartanak, hogy Orbán Viktor akkor is megőrizné a hatalmát, ha veszítene a választásokon

Hirdetés

Attól tartanak, hogy Orbán Viktor akkor is megőrizné a hatalmát, ha veszítene a választásokon

A Fidesz európai parlamenti képviselői számára elfogadhatatlan, hogy a közép-európai térség országaival fennálló vitákat az Európai Bizottság erő alapján, hatalmi szóval akarja rendezni – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Strasbourgban, miután Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megtartotta az unió helyzetét értékelő éves beszédét. Deutsch Tamás közölte: az EP fideszes képviselőcsoportja úgy látja, hogy

az az erőszakos, törvénytelen és antidemokratikus fellépés, melynek jegyében az európai ideológiai fősodor a véleményét hatalmi erővel akarja rákényszeríteni a tagállamokra, szétveri az európai együttműködést, súlyosan aláássa az Európai Unió fontos egységét.

Az európai parlamenti képviselő szerint „teljesen hazug utópia jelent meg” Ursula von der Leyen beszédében, amelyben csupán Európáról, az európai polgárokról, a huszonhét európai uniós ország mindennapjait érintő gondokról és bajokról feledkezett meg. Figyelmeztetett: a bizottsági elnök egyebek mellett sok millió illegális bevándorlót hívott meg az Európai Unióba. Nem az európai határok megvédéséről, nem az illegális menekültáradat megállításáról beszélt, hanem meghívót tolmácsolt a bevándorlóknak – mondta Deutsch Tamás.

Az EP-képviselő szerint Von der Leyen „világosan és egyértelműen kiállt az Európán kívülről pénzelt agresszív szexuális genderpropaganda mellett”. Továbbá „teljesen illuzórikus zöld álmodozásról” beszélt, amely olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek a zöld átállás költségeit európaiak millióival akarnák kifizettetni. Ez ellentétes Európa közös érdekeivel, ellentétes az európai gazdaság versenyképességének szempontjaival és a magyar nemzeti érdekekkel is. Magyarország ugyanis azt mondja, hogy azok a nagy szennyező vállalatok fizessék meg a zöld átállás költségeit, amelyek a legnagyobb okozói a klímaváltozásnak – emlékeztetett Deutsch Tamás.

Hirdetés

Deli Andor fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy Európa erősödne a nyugat-balkáni bővítéssel. Minden eddigi bővítési hullám új energiákat és lendületet hozott Európa számára. A kelet-közép-európai bővítés nemcsak Európa belső egységét teremtette meg, hanem globális pozícióját is megerősítette. Ugyanezt hozná a nyugat-balkáni bővítés is, élén Szerbiával, a térség kulcsországával – közölte a vajdasági politikus.

Ujhelyi István: Új korszak kezdődik

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint az Európai Bizottság elnökének évértékelő beszédéből és az arra adott egyetértő reakciókból világossá vált, hogy az Európai Unió még egységesebbé, még együttműködőbbé válik a közeljövőben.

Az elhangzottak alapján egységes az álláspont abban, hogy a jogállamiság kérdése nem lehet pusztán egy papírra vetett követelés, meg kell tudni akadályozni, hogy egyes tagállami kormányok visszaéljenek a hatalmukkal. Fontos bejelentés, hogy 2022-től az éves jogállamisági jelentésekhez az Európai Bizottság konkrét elvárásokat, minden tagállami kormány számára meghatározott lépéseket fog megkövetelni

– fogalmazott Ujhelyi István. Hozzátette:

Egyértelműen új korszak kezdődik, az Európai Uniónak láthatóan megjött a bátorsága is ahhoz, hogy konkrét lépéseket tegyen, amikor a demokrácia leépítését látja egy tagállamban.

Donáth Anna: Indul a jogállamisági mechanizmus

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője megkérdezte Didier Reynderst, az igazságügyért felelős uniós biztost, hogy a jogállamisági mechanizmus elindításának első lépését jelenti-e, hogy az Európai Bizottság az elkövetkező hetekben írásbeli megkereséseket küld ki az érintett tagállamoknak olyan tagállami ügyekben, amelyeket korábban a bizottság hangosan kritizált. A kérdés azért fontos, mert – ahogy a képviselő Facebook-bejegyzésében írja – a bizottság korábban azt rögzítette, addig nem alkalmazza a jogállamisági rendeletet, amíg az Európai Bíróság el nem bírálja, ez pedig eddig még nem történt meg.

Az uniós biztos válasza szerint

AZ ÍRÁSBELI MEGKERESÉSEKET A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUS MEGINDÍTÁSAKÉNT KELL ÉRTELMEZNI.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/15/varga-judit-ursula-von-der-leyen-katarina-barley-donath-anna-deutsch-tamas-ujhelyi-istvan-jogallamisag-eu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tálibok nem szólalhatnak fel az ENSZ-ben

Egyelőre nem született döntés az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok ENSZ-képviseletéről – közölte Stéphane …