2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Átlépte a vörös vonalat tajvani látogatásával a cseh szenátus vezetője, legalábbis Peking szerint

Átlépte a vörös vonalat tajvani látogatásával a cseh szenátus vezetője, legalábbis Peking szerint

Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke szombaton kezdte meg látogatását egy népes cseh küldöttség élén Tajvanon, amelyet az “egy Kína” elve alapján Peking saját, elszakíthatatlan területének tekint. 

Vang Ji kínai külügyminiszter, aki nem rég indult európai körútjára, Heiko Maas német kollégájával tartott sajtótájékoztatóján szögezte le kedden Berlinben, , hogy Vystrcil

átlépte a vörös vonalat.

A cseh szenátus elnöke tajvani látogatását a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítésével indokolta, az általa vezetett 89 fős delegációban nem is véletlenül vannak a szenátus más tagjai mellett üzleti vezetők, egyetemi rektorok, de a szigeten tartózkodik Prága főpolgármestere is. 

Csehország nem tart fent diplomáciai kapcsolatokat Tajpejjel, viszont Tajvan – Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság után – Csehországba irányítja leginkább a beruházásait Európában. Több vezető tajvani vállalat – köztük a Foxconn, az Asus, az Acer és az AU Optronics – tart fenn gyárat Csehországban,  Prága pedig tavaly testvérvárosi kapcsolatot létesített Tajpejjel.

Milos Vystrcil Tajvanon 2020. augusztus 31-én.

Milos Vystrcil Tajvanon 2020. augusztus 31-én.

Fotó: Jose Lopes Amaral / NurPhoto / Getty Images Hungary

Főként elvi kérdés, nem gazdasági

Peking nem vak, tisztában van azzal, hogy milyen gazdasági kapcsolatai vannak a világban a szerinte szakadár tartomány Tajvannak. A kínai vezetés ugyanakkor az utóbbi időben fokozta nyomásgyakorlását számos területen, hogy a külpolitikában Pekinget kezeljék mint Kína fővárosát és politikai és közigazgatási központját. Az, hogy Vystrcil megbeszélést folytatott a sziget elnökével, Caj Jing-vennel, a parlament elnökével és a miniszterelnökkel, felér a tajpeji kormány elismeréseként mint különálló entitás. Szemléltető példája ennek az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a kínai nyomásra ignorálta Tajvant a koronavírus kitörésekor. 

‼️WOW‼️ Bruce Aylward/@WHO did an interview with HK’s @rthk_news & when asked about #Taiwan he pretended not to hear the question. The journalist asks again & he hangs up!

She calls back & he said “Well, we’ve already talked about China.”

ENJOY+SHARE THE MADNESS! #CoronaVirus pic.twitter.com/jgpHRVHjNX

— Hong Kong World City☔️???????? (@HKWORLDCITY) March 28, 2020

Az “egy Kína” elvével ugyanis Peking és Tajpej is egyetért, miszerint a sziget és a szárazföld egy országot képez. Abban viszont már […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/09/01/atlepte_a_voros_vonalat_tajvani_latogatasaval_a_cseh_szenatus_vezetoje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hitler-kultuszt lepleztek le a német rendőrségnél

Hitler-kultuszt lepleztek le a német rendőrségnél

Adolf Hitler képmásai, horogkereszt-ábrázolások, gázkamrába tanácsolt menekült – Észak-Rajna-Vesztfália tartományban robbant ki Németország legújabb botránya, amely …