2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Átírhatja az európai erőviszonyokat Orbánék jobboldali szövetsége?

Hirdetés

Átírhatja az európai erőviszonyokat Orbánék jobboldali szövetsége?

Hosszas viták és felfüggesztett tagság után márciusban megszületett a döntés: a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. A párt európai parlamenti képviselői a függetlenek közé ültek, Orbán Viktor azóta egy új európai jobboldali-konzervatív szövetség létrehozásán dolgozik, vagy ahogy a kormányfő fogalmazott áprilisban, a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, a Liga elnökével tartott budapesti tárgyalása után:

Európai reneszánszt akarunk, azért fogunk dolgozni, hogy a kereszténydemokratáknak legyen képviselete és hangja Európában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferencián 13 jobboldali európai párt képviseltette magát. Jelen volt többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és államfőjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke. Lengyel részről a kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes és Mateusz Morawiecki kormányfő is asztalhoz ült.

Némi meglepetésre nem vett részt a találkozón Matteo Salvini, és az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni sem. A Warsaw Summit végül nem hozott új EP-frakciót.

Hirdetés

Rendszeres találkozókra és együttműködésre készülnek

A december 4-i varsói csúcstalálkozó másnapján több kérdéssel fordultunk a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához:

  • A Varsóban elfogadott közlemény szerint a résztvevők „megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését is az Európai Parlamentben, ezen belül a közös találkozók szervezését és a szavazások összehangolását olyan kérdésekben, mint a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlásra vonatkozó álláspont”. Mit jelent majd ez a gyakorlatban? Részletesebben is megállapodtak az együttműködésről, vagy majd később dolgozzák ki mélyebben/részleteiben?
  • Matteo Salvini, a Liga és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) elnöke nem vett részt a varsói csúcstalálkozón. Ez azt jelenti, hogy pártjaik az Európai Parlamentben sem vesznek részt a szorosabbra fűzött együttműködésben?
  • Nem képviseltette magát az Orbán Viktor nagy támogatójának számító Geert Wilders pártja, a holland Szabadságpárt. Ennek mi az oka?
  • Számítanak rá, hogy a Csehországban koalícióban kormányra került, az ECR (Európai Konzervatívok és Reformisták) frakcióhoz tartozó ODS (Polgári Demokrata Párt) is nyithat a mostani együttműködés felé?
  • Egy lengyel politikus, Szymon Holownia tweetje nyomán elterjedt a sajtóban, hogy a Fidesz, a lengyel PiS és a spanyol VOX oly módon fog együttműködni az ID (Identitás és Demokrácia) pártjaival, hogy a szövetségnek a német AfD (Alternatíva Németországnak) is része lesz. Novák Katalin többek között azt reagálta minderre, hogy a Fidesz csak demokratikus konzervatív pártokkal működik együtt. Ezzel arra utalt, hogy továbbra sem lépnek szövetségre az AfD-vel?
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes a Jog és Igazságosság párt elnöke felszólal az európai konzervatív pártvezetők munkaülésének második napján a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes a Jog és Igazságosság párt elnöke felszólal az európai konzervatív pártvezetők munkaülésének második napján a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Válasz december 9-én, csütörtökön érkezett a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjától egy rövid közlemény formájában.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja eredményes együttműködésben dolgozik az ECR és ID frakciók meghatározó delegációival a demokratikus európai jobboldal sikere érdekében. A varsói zárónyilatkozatban foglaltak jegyében még szorosabb kapcsolatot fogunk kialakítani a jobboldali pártok és az EP frakciók között. Ennek keretében olyan ügyekben, amelyek a tagállamok nemzeti és alkotmányos szuverenitását veszélyeztetik, a föderális Európa kialakítására törekednek, Brüsszel lopakodó hatáskörbővítésre tesznek újabb kísérleteket és bevándorláspárti elképzelésekként az illegális migrációt ösztönzik a szavazásainkat összehangoljuk. Rendszeres szakmai és politikai találkozók keretében folyamatos lesz az együttműködés a jobboldali pártok és frakciók között

– írta a Fidesz EP-képviselőcsoportja az Indexnek.

Bár a feltett kérdéseinkre többnyire, vagy legalábbis részletekbe menően nem kaptunk választ, az Index információi szerint az AfD-vel való szorosabb viszony a Fidesz számára is a vörös vonal átlépését jelentené. A Néppártból való kilépése ellenére ugyanis a Fidesz érdeke továbbra is az, hogy megpróbálja megőrizni a hagyományos kapcsolatokat a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és annak testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU).

Nemrégiben Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz újdonsült alelnöke az Indexnek adott interjúban azt mondta, mindennek megvan a maga ideje, és az új jobboldali-konzervatív formációnál még az érési folyamat zajlik.

Különböző pártérdekek vannak, de együttes célunk az, hogy meghatározzuk, mi az, amit közösen akarunk Európában. Ezen dolgozunk.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs miniszterhelyettes és államtitkár novemberben az Indexnek a formálódó új európai jobboldali tömörüléssel kapcsolatban arról beszélt, nem kergeti őket a tatár, most a háttérmunkának, a szövetségépítésnek van itt az ideje.

Az biztos, hogy az európai politikában a jobboldalt hagyományosan évtizedek óta képviselő erők balra tolódtak, és a helyükön felszabadult egy tér, ahol jelenleg szétaprózódott erők foglalnak helyet. Ezeket az erőket előbb-utóbb egységesíteni kell

– jelentette ki Orbán Balázs az

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/12/atirhatja-az-europai-eroviszonyokat-orban-viktorek-jobboldali-szovetsege-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fél évszázad után kézbesítették egy litván lány leveleit

Fél évszázad után kézbesítették egy litván lány leveleit

Ötvenegy éves késéssel futott be egy 12 éves litván kislánynak írott levél lengyel levelezőtársától. Az eltűnt …