2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Angela Merkel öröksége: egység helyett multikulti és bevándorló-köztársaság

Hirdetés

Angela Merkel öröksége: egység helyett multikulti és bevándorló-köztársaság

Szeptember 26-án választásokat tartanak Németországban, ezzel 16 éves időszak zárul le az ország történelmében. Angela Merkel kancellárt – az ország első női vezetőjeként – 2005-ben választották meg, s egészen idei nyugdíjba vonulásáig 2009-ben, 2013-ban és 2017-ben is elnyerte a németek bizalmát. Bár ez önmagában is komoly politikai teljesítmény, az elmúlt több mint másfél évtized értékelése még hátravan.

Kiss J. László Németország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ez a folyamat sejlik fel Angela Merkel napokban közölt nyilatkozatában is. Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Bild napilap az afganisztáni csapatkivonásokkal kapcsolatban szólaltatta meg a távozó kancellárt. Cikkükben „történelmi pálfordulásnak” nevezték Merkel kijelentését, amely szerint Németország nem áll készen afgán menekültek befogadására. Afganisztánból szeptemberig távoznak az ott állomásozó NATO-katonák, a csapatkivonásokat pedig a közép-ázsiai ország összeomlása, újabb polgárháború követheti. Ez pedig menekülthullámmal fenyegeti Európát, a Bild ezért megkérdezte Merkeltől: a 2015-ös menekültválság mintájára, amikor Németország kitárta a kapukat a polgárháború elől menekülő szíriaiak százezrei előtt, várható-e hasonló lépés az afgán menekültáradat esetén.

Erre a kancellár válaszában leszögezte, hogy Németország már nagyon sok afgánt befogadott, másként kell megközelíteni a kérdést. A Bild szerint ezzel azt üzente afgánok millióinak, hogy maradjanak inkább otthon.

Hirdetés

„Angela Merkel már a történelemkönyveknek nyilatkozik” – értékelte a kancellár megjegyzését Kiss J. László. A szakértő szerint Merkel politikai öröksége már a választási kampányban is megosztó viták tárgya, miközben a német egységet vagy az ahhoz vezető utat megteremtő államférfiak „elitklubjába” pályázik.

A történelmi összehasonlítás mérlege még nem teljes, ám annyi bizonyos, hogy Merkel 16 éves összteljesítménye nehezen mérhető össze elődjeiével

– mondta. Konrad Adenauer ugyanis hat év alatt megvalósította a háború után romokból újjaépülő szövetségi köztársaság nyugati integrációját. Helmut Kohl hét év alatt a német újraegyesülést és Willy Brandt négy év alatt a kelet-európai országokkal és az NDK-val való kiegyezést jelentő szerződéses keleti politikát, utat nyitva a két német állam diplomácianormalizálódásának, ENSZ-tagságnak.

„Ezzel szemben Merkel hosszú kancellársága alatt a legtöbbször pragmatikus válságkezelőként jelent meg. 2015-ben egy humanitárius kényszerhelyzetben ellenőrizetlenül befogadta menekültek százezreit, s ezzel a német társadalom máig ható megosztottságához járult hozzá” – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/1970/01/01/bevandorlas-angela-merkel-oroksege-wir-schaffen-das/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Az augusztus 15-ei hatalomátvétel előtt több befolyásos közösségi média felhasználó is volt Afganisztánban, akik nyíltan …