2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Amikor meghal az élet: Nyepi, a csönd ünnepe Balin

Hirdetés

Amikor meghal az élet: Nyepi, a csönd ünnepe Balin

A Nyepi nem a mi naptárunkhoz kötött. A helyiek saját újévük napján szállnak magukba, az idén március 11-én. Az egyébként nyüzsgő utcák kiürülnek. A mentők, tűzoltók meg a rendőrök kivételével senki sem közlekedhet az utakon. A teljes forgalom leáll. Hajnali hat órától a következő reggelig senki sem dolgozik, egyszóval a szórakozási lehetőségeknek is lőttek.

A Ngurah Rai nemzetközi repteret – mint minden évben – az idén is lezárják a csönd ünnepére. Egyetlen gépet sem fogadnak, és egyetlen utasszállító sem száll fel.

Az éles kontraszt azért szembeötlő, mert az év többi napján éjjel-nappal folyamatosan zümmögnek a kismotorok, a kávézókban pedig az utcára is kihallatszó, csábító zene szól. Nyüzsög az élet.

Hirdetés

De nem Nyepi napján. A helyiek azt mondják: ilyenkor a csendet hallgatják.

A balinéz hinduk a szent ünnepen böjtölnek, meditálnak, sőt az áramot is lekapcsolják, hogy meghitt révedezésüket semmi se zavarja. Senkivel sem találkoznak. A Nyepit családi körben töltik.

Balinéz hinduk szent díszeket viselnek, miközben részt vesz a Melasti szertartáson a Masceti Beachen, Gianyar Balin, Indonéziában, 2024. március 8-án. A rituálét, amelyről úgy tartják, hogy megtisztítja az univerzumot, minden évben a Nyepi vagy a balinéz csend napja előtt tartják. 2024. március 11-én ünneplik a balinéz hindu naptár új évét

Balinéz hinduk szent díszeket viselnek, miközben részt vesz a Melasti szertartáson a Masceti Beachen, Gianyar Balin, Indonéziában, 2024. március 8-án. A rituálét, amelyről úgy tartják, hogy megtisztítja az univerzumot, minden évben a Nyepi vagy a balinéz csend napja előtt tartják. 2024. március 11-én ünneplik a balinéz hindu naptár új évét

Fotó: Johanes P. Christo / NurPhoto / Getty Images Hungary

Az utcákon pecalangok, helyi biztonsági tisztek járőröznek egyetlen feladattal: hogy megbizonyosodjanak, senki sem téblábol az utcákon fölöslegesen.

Hitvallástól függetlenül a Nyepi mindenkit érint; a szokásokat nem ismerő turistákat talán érzékenyebben.

A szállodai ki- és bejelentkezés szünetel, az egyetlen elfoglaltság pedig talán csak a tévézés lehet, persze idejekorán bekészített falatkákkal, esetleg hűtött sörrel. A vendégeket a helyiek már a Nyepi előtt ellátják megfelelő tanácsokkal.

Az ünneptől függetlenül mégis annyira sokan érkeznek Balira, hogy a turistákkal már beutazási illetéket fizettetnek.

Az önvizsgálat napja

A balinéz naptár 210 napos, a Nyepi pedig a 10. holdhónap újholdját követő napra esik, az idén március második hétfőjére. A mi naptárunkkal összehasonlítva a balinéz Szilveszter Ngrupuk napja. A gyerekek ekkor a gonosz szellemeket jelképező ogoh ogoh szörnyetegekkel vonulnak végig az utcákon.

A papírmaséból készült ijesztő figurákat hónapokig gyártják, majd a menet után […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/12/indonezia-bali-ujev-nyepi-csend-unnepe-meditacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …