2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Amerikai harci gép egyengeti a svéd NATO-csatlakozás török támogatásának útját

Hirdetés

Amerikai harci gép egyengeti a svéd NATO-csatlakozás török támogatásának útját

Miután hónapokig ellenezte Finnország, kivált pedig Svédország NATO-tagsági kérelmét, Törökország a megbeszélések után az enyhülés jeleit mutatta.

„Svédországgal és Finnországgal további találkozókat tartunk a NATO-tagságról” – jelentette be a török diplomácia vezetője.

Mevlüt Cavusoglu ígéretéhez híven március 9-én, Brüsszelben folytatódnak a tárgyalások Svédországgal és Finnországgal a két állam NATO-tagságáról. Törökország arra hivatkozva gáncsolta Svédország csatlakozási kérelmét, hogy Stockholm nem hajlandó kiadni a török ellenzék tagjait, mindenekelőtt a kurdokat.

A januári stockholmi Korán-égetéses incidens után Ankara kertelés nélkül kizárta a svéd csatlakozás támogatását. A NATO-folyamatot „felfüggesztették” – jelentette ki akkor a svéd külügyminiszter.

Hirdetés

Tobias Billström pedig most, török kollégája bejelentése után azt mondta: „Ez üdvözlendő és jó üzenet Törökország részéről”. Ulf Kristersson miniszterelnök „a lehető leghamarabb vissza akar térni a tárgyalásokhoz”.

A müncheni biztonsági konferencián Kristersson találkozott finn kollégájával, Sanna Marinnal, aki megismételte azt a szándékát, hogy Finnország és Svédország együtt csatlakozzon a védelmi szövetséghez.

„De ez nem változtat azon a tényen, hogy Törökország hozza meg saját döntéseit, és ezt maradéktalanul tiszteljük” – mondta a svéd kormányfő.

A magyar halogatás

Törökország szemléletváltása azután ment végbe, hogy az Egyesült Államok fokozott nyomást gyakorolt Ankarára. Washington azt kérte, hogy Törökország a lehető leggyorsabban ratifikálja Svédország és Finnország csatlakozási kérelmét.

A svéd miniszterelnök szerint más NATO-országok rendkívül határozottan támogatják Svédország NATO-csatlakozását.

Kristerrsson azonban akkor még nem tudhatta, hogy Magyarország is vonakodik a NATO-bővítés támogatásától.

Ez derült ki ugyanis a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Kormányinfón tett megjegyzéseiből. Az Index kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: „Magyarország erős NATO-ban érdekelt”. Hozzátette […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/28/svedorszag-nato-csatlakozas-torokorszag-erdogan-cavusoglu-blinken-f16/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

A holland hatóságok péntek reggel letartóztattak egy apeldoorni férfit, aki rálőtt a feje fölött repülő …