2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Amerikai csapatok mehetnek megint a Közel-Keletre?

Hirdetés

Amerikai csapatok mehetnek megint a Közel-Keletre?

Az akciók valamennyi esetben olyan katonai csoportokhoz voltak köthetők, amelyeket Iránban képeztek ki. A támadássorozatra válaszul az Egyesült Államok két légicsapást mért Szíria keleti részén Irán-barát milíciák két fegyver- és lőszerraktárára, teljesen elpusztítva azokat, de a tűpontos végrehajtásnak köszönhetően senki sem sérült meg. A raktárak egyértelműen az iráni Forradalmi Gárdához, illetve az általa kiképzett helyi fegyveres csoportokhoz köthetők.

A katonáinkat ért támadás mögött Irán állt, amely az árnyékból figyel, de a légicsapásokkal jeleztük, pontosan tudjuk, hogy ők tették

– mondta a CNN-nek Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Hirdetés

A helyzet nagyon kiélezett

Azzal Washington is tisztában van, hogy miután a Hamász október eleji támadása nyomán végül Izrael megindította a szárazföldi offenzíváját, a helyzet roppant kiélezett. A térség arab államait elborzasztja, ami a palesztinokkal megint történik, viszont azt senki nem szeretné, ha az ellenségeskedés regionális háborúvá szélesedne, amelybe belefolyna Irán, a maga libanoni és szíriai síita fegyveres csoportjaival.

Az Egyesült Államok éppen ezért többször is hangsúlyozta: nem akarja a konfliktust eszkalálni, a maga részéről a két légicsapással letudta a lázadó milíciák megregulázását. Viszont Joe Bident odahaza bírálói komoly belpolitikai nyomás alá helyezték, mondván, nagyon kesztyűs kézzel bánik Iránnal. Csak olaj volt a tűzre, amikor a múlt hónapban úgy szabadult ki Iránból öt amerikai, hogy Washington hozzájárult az USA-ban befagyasztott hatmilliárd dolláros iráni pénzeszköz felszabadításához. Az csak fügefalevél volt az ügyleten, hogy a pénzt csak humanitárius eszközökre költheti az Iszlám Köztársaság.

A nemzetközi színpadon is nagyon megy a szájkarate

A légicsapásokat követően megszólalt az iráni külügyminiszter is, aki azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael nem állítja le a Hamász ellen indított szárazföldi offenzíváját, akkor bizony az Egyesült Államok is könnyen megégetheti magát.

A légicsapások előtt egy nappal Biden elnök az ausztrál kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján figyelmeztette Iránt, hogy Washington nem hagyja annyiba az Irán által támogatott fegyveres csoportok támadásait, ha nem állnak le azonnal. Antony Blinken külügyminiszter aztán pontosított. Az USA nem akar tengelyt akasztani Iránnal, de ha Irán vagy proxy csoportjai részéről támadás éri az amerikai erőket, gyorsan és határozottan fognak válaszolni.

Mióta a Hamász támadást intézett Izrael ellen a hónap elején, majd megérkeztek az izraeli válaszcsapások, Washingtonban egyre nagyobb aggodalommal figyelik, sérülnek-e esetleg az amerikai érdekek a térségben. Amerikai tisztviselők elmondták: hírszerzési jelentések támasztják alá, hogy iráni támogatású fegyveres csoportok készülnek amerikai katonai célpontok elleni támadásra a Közel-Keleten, miután az Egyesült Államok határozottan kiállt Izrael mellett a konfliktusban.

Visszamennek-e az amerikai katonák a Közel-Keletre?

A lecke nagyon fel van adva Amerikának. Azután, hogy a sikertelen iraki demokráciaexportot követően kivonult a térségből, teret engedett az Iszlám Állam kétéves ámokfutásának, és nem vett részt tevőlegesen az immár évtizedes szíriai polgárháborúban, most legszorosabb térségbeli szövetségesét kell megsegítenie, méghozzá úgy, hogy lehetőleg ne rángassák bele egy esetleges regionális háborúba, de mégis fenn tudja tartani katonai erőfölényének látszatát.

<img id="kep_szerkfoto_image_51604099" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5160/51604/516040/51604099_9527c20b01375e0fb1b0f151c0d3fb5f_wm.jpg" loading="lazy" alt="Az amerikai hadsereg helikopterszemélyzetének tagja kinéz egy CH-47 Chinook helikopter nyitott rámpájáról, miközben csapatokat szállít 2021. május 24-én Északkelet-Szíria felett" data-image_width="1108" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/11/01/usa-kozel-kelet-fegyveres-katonai-legicsapas-izrael-irak-sziria-hamasz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …