2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Amerika már a Kínával való háborúra készül

Hirdetés

Amerika már a Kínával való háborúra készül

A tengerészgyalogos tüzér letérdelt a 6000 láb magas vulkanikus síkság vörös sziklás talajára. A vállára helyezte a rakétavetőt, a céltáblát a 400 méterre lévő célpontra, egy rozsdás páncélozott járműre irányította, és tüzelt.

Két másodperccel később − BUMM.

Tökéletes találat

− mondta a szakaszparancsnok.

Hirdetés

A katona, a 23 éves Caden Ehrhardt őrvezető a harmadik tengerészgyalogos kísérleti partvédelmi ezred tagja − egy új alakulaté, amely a hadsereg legújabb koncepcióját tükrözi, hogy a Csendes-óceán nyugati részén lévő távoli, stratégiai fontosságú szigetekről harcoljon az olyan ellenfelek ellen, mint Kína. Ezeket az egységeket úgy tervezték, hogy kisebb méretűek, könnyebbek és mobilabbak legyenek − és vezetőik szerint halálosabbak. A tengerészgyalogosok 20 év közel-keleti szárazföldi harcai után igyekeznek alkalmazkodni a tengeri harchoz, amely több ezer mérföldnyi arcvonalat jelentő ázsiai szigeten és partvonalon játszódhat le − írja riportjában a The Washington Post

Ahelyett, hogy hagyományos kétéltű támadásokat indítanának, ezeket a gyorsabb csoportokat egy nagyobb, koordinált erő támogatására szánják. Szerepük a hírszerzési és céladatok gyűjtése és gyors megosztása − valamint esetenként hajók elsüllyesztése közepes hatótávolságú rakétákkal −, hogy segítsék a csendes-óceáni flottát és a légierőt az Egyesült Államok, valamint a szövetségesek és partnerek, például Tajvan, Japán és a Fülöp-szigetek elleni agresszió visszaverésében.

Ezek az újonnan felállított ezredek az amerikai hadsereg, tengerészet, tengerészgyalogosság és légierő műveleteinek összehangolását célzó szélesebb körű stratégia egyik elemét jelentik, a szövetségesek és partnerek hadseregével együttműködve a Csendes-óceánon. Fókuszpontjuk a kulcsfontosságú, Japántól Indonéziáig terjedő, Első Szigetlánc néven ismert területrész. Kína ezt a régiót, amely körülbelül az Egyesült Államok területének felét teszi ki, saját befolyási övezetének tekinti.

Elemzők szerint az átfogó stratégia ígéretes. Azonban jelentős akadályokba ütközik, különösen akkor, ha háború törne ki: logisztikai kihívásokkal, a felszerelések és új technológiák időben történő szállításával kéne megbirkózni, amit megnehezítenének a kongresszusi költségvetési csatározások, a túlterhelt védelmi ipar és a bizonytalanság, hogy a regionális partnerek, mint például Japán, megengednék-e az amerikai erőknek, hogy a szigeteikről harcoljanak. Ez utóbbi kulcsfontosságú. Peking úgy látja, hogy az Egyesült Államok stratégiája, amely a csendes-óceáni biztonsági szövetségek elmélyítésére irányul, eszkalációra ösztönöz − ami aggodalommal tölti el egyes partnerországok tisztviselőit, akik attól tartanak, hogy belekeveredhetnek a két hatalom közötti konfliktusba.

A tét még soha nem volt ilyen nagy.

Peking agresszív katonai modernizációja és beruházásai az elmúlt két évtizedben kihívást jelentettek az Egyesült Államok számára, hogy a Csendes-óceán nyugati részén bármilyen konfliktus esetén képes legyen a tengerek és az égbolt ellenőrzésére. Kína jelentősen kiterjesztette hatókörét a Csendes-óceánon, mesterséges szigeteket épített katonai előőrsök számára a Dél-kínai-tengeren, és bázisai bővítésére törekszik az Indiai- és a Csendes-óceánon − beleértve egy kambodzsai haditengerészeti létesítményt, amelyet az amerikai hírszerzés szerint kizárólag a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) használ.

Kína nemcsak a térség legnagyobb hadseregével, haditengerészetével és légierejével rendelkezik, hanem a hazai pálya előnyével is. Mintegy 1 millió katonája, több mint 3000 repülőgépe és 300 hajója van a térségben. Eközben az amerikai hajóknak és repülőgépeknek több ezer mérföldet kell megtenniük, vagy a szövetségesek jóindulatára kell hagyatkozniuk, hogy csapatokat és fegyvereket állomásoztassanak a közelben. A PLA emellett nagyságrendekkel több földi, nagy hatótávolságú rakétával rendelkezik, mint az amerikai hadsereg.

Tajvan, az Egyesült Államok szoros partnere a célkeresztben van. Hszi Csin-ping kínai elnök megígérte, hogy − ha kell, erőszakkal − újraegyesíti a szigetet a szárazföldi Kínával. Egy sikeres invázió nemcsak széles körű pusztítást eredményezne Tajvanon, hanem katasztrofális gazdasági következményekkel is járna, mivel megzavarná a világ legfejlettebb félvezetőiparát és a világ legforgalmasabb tengeri útvonalain − a Tajvani-szorosban és a Dél-kínai-tengeren − zajló tengeri forgalmat. Ez világszerte óriási bizonytalanságot okozna a gazdaság számára.

Vízió és kihívás

Erre az esetre amerikai tengerészgyalogságnak van egy terve: a Force Design nevű elképzelés, amely a tengerészgyalogosok előretolt telepítését hangsúlyozza − az egységeket a frontvonalba helyezi −, miközben a radarok és más elektronikus érzékelők számára a lehető legteljesebb módon láthatatlanná teszi őket. Az elképzelés az, hogy ezeket az erőket − akár több ezren is lehetnek egy időben a hadszíntéren − arra használják, hogy egy nagyobb közös haderő képes legyen kollektív erejét bevetni egy komolyabb ellenség ellen.

A törekvés az, hogy az új alakulat legyen az első a terepen egy konfliktusban, ahol információkat gyűjthet, hogy koordinátákat küldhessen a légierő B-1 bombázóinak, hogy azok rakétát lőhessenek ki egy több száz mérföldre lévő kínai fregattra, vagy céladatokat küldhessen Fülöp-szigeteki kollégájának, amely cirkálórakétát célozhat egy rombolóra a vitatott hovatartozású dél-kínai tengeren.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/30/egyesult-allamok-kina-hadsereg-haditengereszet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …