2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Áll a bál a lengyeleknél, véletlenül kiléphet az EU-ból az ország

Hirdetés

Áll a bál a lengyeleknél, véletlenül kiléphet az EU-ból az ország

Vegyes érzések és több, nagy port kavaró kormányzati intézkedés közepette tért vissza a lengyelországi belpolitikába Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács volt elnöke. Sokan őt tekintik a megmentőnek, aki majd megszabadítja országot az illiberális Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt hatalmától, mások inkább úgy gondolják, hogy igazán kint maradhatott volna Brüsszelben. 

Az uniós jog felülbírálása

Tusk tehát visszatért, és bele is csöppent az események sűrűjébe, ugyanis Lengyelország két, nemzetközi botrányt kiváltó üggyel is a sajtó fókuszába került a napokban. Közülük a nagyobb visszhangot az a lengyel alkotmánybírósághoz benyújtott miniszterelnöki kezdeményezés váltotta ki, amely kimondja, hogy a lengyel nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós jogokkal szemben. Az elgondolás olyan uniós alapelveknek mond ellent, amely akár végletesen is eltávolíthatja Lengyelországot az uniótól, ennek ellenére tegnap a lengyel alkotmánybíróság már hozott is egy határozatot, amely alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bíróságának azon döntését, amely tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését.

Az uniós álláspont szerint a lengyel igazságszolgáltatást nemrégiben érintő reformok a legfelsőbb bíróságnál felállított új fegyelmi tanács számára nem biztosítják a pártatlanság és függetlenség garanciáit. A fegyelmi rendszer lehetővé teszi, hogy a rendes bíróságok bírái által hozott határozatok tartalmát esetleg fegyelmi vétségnek minősítsék, ennek megfelelően a határozat felhasználható a bírósági döntések politikai ellenőrzése vagy a bírákra gyakorolt nyomásgyakorlás céljából, ezzel befolyásolva a döntéshozatalt.

A lengyel alkotmánybíróság erről szóló határozata mintegy előrevetítette annak eshetőségét, hogy általánosságban is nyíltan deklarálják: a lengyel jog az uniós joggal szemben prioritást élvez. Erre utalt Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter azon tegnapi kommentárja is, amelyben közölte: 

Hirdetés

a lengyel alkotmány a legfontosabb jogi okmány az országban.

Igaz, az erről szóló döntést végül augusztus 3-ára halasztották, annak ellenére, hogy csütörtökre ígérték.

Tűz alatt a kormánykritikus sajtó

Bár a hazai sajtó figyelmét jobbára elkerülte, a múlt hét heves ellenérzéseit kiváltó kormányzati intézkedésének bizonyult egy, a PiS által a parlament elé benyújtott tervezet is, amely a műsorszolgáltatásról szóló törvényt módosítaná oly módon, hogy a külföldi, pontosabban az Európai Gazdasági Térségen kívüli tulajdonossal rendelkező sajtótermékek működésének feltételeit szigorítaná meg. A lengyel sajtóban „Lex TVN” néven is emlegetik a tervezetet, mivel elég jól beazonosíthatóan az ezen a néven futó műsorszolgáltató lenne annak kárvallottja, tekintve, hogy az az amerikai Discovery Inc. tulajdonában van. Ráadásul célponttá válásuk amiatt sem éppen meglepő, mert a TVN24 hírcsatorna köztudottan PiS-kritikus sajtóorgánumnak számít, s finoman szólva sem a lengyel kormánypártok kedvence. 

Kiadott közleményében a TVN úgy értékelt, hogy a javaslat elhallgattatná őket és megfosztaná nézőit a választás jogától. Hozzátették: „A külföldi propaganda elleni harc hamis színlelése alatt megpróbálják korlátozni a média szabadságát. Nem engedünk semmiféle nyomásnak, és függetlenek maradunk nézőink érdekében”.

Mindezek természetesen a visszatérő Donald Tusk figyelmét sem kerülték el, aki a médiatörvénnyel kapcsolatban – amint azt a Rzeczpospolita idézi – eképpen bírálta a kormányt:

Lengyelországot jogok nélkül, szabadság nélkül, igazság nélkül akarják látni. Sértik az Alkotmányt, támadják a bíróságokat, s támadják a TVN-t és a szabad média egyéb részeit. Senki sem tehet úgy, mintha ezt nem látná.

Az alkotmánybíróság tegnapi döntésével kapcsolatban pedig azzal vádolta a PiS-t, hogy ki akarnak lépni az Európai Unióból, s hangsúlyozta, hogy „Ennek csak mi, lengyelek tudunk sikeresen ellenállni”. Ugyanis „Nem Lengyelország, hanem Kaczyński hagyja el az EU-t, a pártjával együtt”.

Pártjában egyhangú a bizalom Tusk iránt, de van egy kis bökkenő

Borys Budka, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) eddigi első embere állítása szerint maga kérte fel Tuskot arra, hogy térjen vissza hazájába és vegye át a párt vezetését. Ennek eredményeképp a párt országos tanácsának kongresszusán a volt lengyel miniszterelnököt 201 szavazattal, egyhangúlag a párt alelnökévé választották, s e pozíciójában ő is vezeti a tömörülést, első lépésben addig, amíg új elnököt nem választanak. Természetesen a tényleges irányítás megszerzésére is megvannak az esélyei, bár ez még nem lefutott meccs, a Rzeczpospolita beszámolója szerint legalábbis Rafał Trzaskowski varsói főpolgármesternek is vannak ambíciói ez ügyben, aki jelenleg szintén alelnöki minőségben politizál a pártban. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/16/lengyelorszag-alkotmanybirosag-europai-unio-jaroslaw-kaczynski-donald-tusk-mateusz-morawiecki/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Június 24-én jelent meg Magyarország új Nemzeti Katonai Stratégiája, ami a sajtóban viszonylag kevés figyelmet …