2020. szeptember 18., péntekMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Alekszandr Lukasenko leváltotta a KGB és a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét

Alekszandr Lukasenko leváltotta a KGB és a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét

Leváltotta a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök – tudatta csütörtökön a BelTA állami hírügynökség.

Ivan Tertyelj, aki korábban az állami ellenőrzési bizottság élén állt, ezentúl a KGB-t irányítja majd. Az államfő Valerij Vakulcsikot, a KGB leváltott vezetőjét nevezte ki a nemzetbiztonsági tanács titkárának a menesztett Andrej Ravkov helyett. Vaszil Geraszimov lett az állami ellenőrzési bizottság ügyvezetője.

A Reuters hírügynökség az anyagában kiemelte, hogy az államfőnek létfontosságú megőrizni a biztonsági erők lojalitását, miközben megpróbál úrrá lenni azon a helyzeten, amely komoly kihívással fenyegeti 26 éve tartó hatalmát.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a hadsereg és a rendvédelmi erők parancsnokaival találkozik Minszkben 2020. augusztus 21-énForrás: MTI/AP/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Alekszandr Lukasenko a személyi változásokról szólva csütörtökön azt mondta, hogy Vakulcsik nyolc évig vezette a KGB-t, és eddig senki nem tudott ebben a tisztségben megmaradni még ennek az időtartamnak a feléig sem. Méltatta megbízhatóságát, szolgálatkészségét, elkötelezettségét az állam és a nép szolgálata iránt. Új tisztségében Vakulcsik és az elnöki hivatalt vezető Ihor Szjarhijenko maga köré fogja egyesíteni nemcsak a titkosszolgálatokat, de a rendfenntartó erőket is, és végrehajtja a fennálló feladatokat is – hangsúlyozta az államfő.

Az Interfax hírügynökség internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Alekszandr Lukasenko az augusztus 9-i elnökválasztás után tíz nappal Raman Halovcsankát nevezte ki kormányfőnek, míg a többi tisztviselő megőrizhette korábbi beosztását.

A Reuters megjegyzi, hogy ráterelődött a nyilvánosság figyelme a fehérorosz biztonsági erők magatartása, miután az ENSZ emberjogi szakértői kínzásokról, megveretésről és rossz rendőrségi bánásmódról kaptak többszáz jelentést. A minszki kormány azonban tagadta azt, hogy lettek voltak az őrizetbe vettek sérelmére elkövetett visszaélések. Azt állította, hogy a biztonsági erők megfelelően léptek fel a tiltakozókkal szemben.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200903-alekszandr-lukasenko-levaltotta-a-kgb-es-a-nemzetbiztonsagi-tanacs-vezetojet.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Navalnij vizespalackján kimutatták a harci mérget

Navalnij vizespalackján kimutatták a harci mérget

Novicsok harci méreg nyomát mutatta ki a német laboratórium egy műanyag vizespalackon, ami abból a …