2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Alaposan feladták a leckét a NATO-nak az oroszok

Hirdetés

Alaposan feladták a leckét a NATO-nak az oroszok

„A hagyományos háborúknak saját »hadművészetük« van, ugyanis »erőközpontú« megközelítéssel vívják őket, ellentétben a »terepközpontú« manőverháborúkkal. Ezek a háborúk a veszteségek pótlását lehetővé tevő hatalmas ipari kapacitásokon, a sorozatos vereségek elviselését lehetővé tevő földrajzi mélységen és a gyors szárazföldi mozgást megakadályozó technológiai feltételeken alapulnak. A hagyományos háborúkban a katonai műveleteket az államnak a veszteségek pótlására és új formációk létrehozására való képessége határozza meg, nem pedig a taktikai és műveleti manőverek.

Az a fél, amelyik elfogadja a háború kimerítő jellegét, és a terepnyerés helyett az ellenséges erők megsemmisítésére összpontosít, nagy valószínűséggel győzni fog” – írja A háború kíméletlen művészete: az Ukrajna elleni orosz háború tanulságai című tanulmányának bevezetésében Alex Vershinin, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott ezredese, ami az egyik legtekintélyesebb hadtudományi kutatóintézet, az 1831-ben alapított brit Royal United Services Institute (RUSI) gondozásában jelent meg. 

A Nyugat erre a típusú hadviselésre nincs felkészülve. A szimmetrikus, hasonló nagyságrendű haderők közötti konfliktusok általában ilyenek – a Nyugat azonban az utóbbi időben asszimetrikus háborúkat vívott, ahol az ellenfél ereje jóval csekélyebb volt. A hagyományos háborúkban a hadseregek gyorsan felduzzadnak a tömeges mobilizáció miatt. A modern high-end fegyvereket azonban jóval nagyobb idő és energia legyártani. Jó példa erre, hogy a II. világháborúban a német Tigris tankok jóval fejlettebb technológiával rendelkeztek, azonban egy Tigrisre nyolc darab orosz T–34-es jutott. Emellett meg kell jegyezni, hogy a fejlettebb és bonyolultabb eszközökre a személyzet kiképzése is jóval több időt vesz igénybe. 

Hirdetés

 Az olcsó fegyverek és lőszerek nagy mennyiségben történő előállítása könnyebb és gyorsabb, különösen, ha azokban polgári felhasználásra gyártott alkatrészek vannak. A tömegtermelés biztosítása nehéz a magasabb szintű nyugati gazdaságok számára. A komoly hatékonyság elérése érdekében ugyanis leépítették a felesleges kapacitásokat, és a bedolgozóipart gazdasági okokból külföldre telepítették. Háborúk idején a globális ellátási láncok megszakadnak, és az alkatrészellátást már nem lehet biztosítani. Ehhez hozzáadódik az adott iparágban tapasztalattal rendelkező szakképzett munkaerő hiánya. Ezeket a készségeket évtizedek alatt lehet elsajátítani, és ha egy iparágat egyszer leépítenek, évtizedekbe telik az újjáépítés. A lényeg az, hogy a Nyugatnak alaposan meg kell fontolnia a katonai ipari komplexum békeidőbeni többletkapacitásának biztosítását, különben azt kockáztatja, hogy elveszíti a következő háborút

– fogalmaz a szerző. 

Az orosz módszerek még mindig nagyon hatékonyak

A harcbeli veszteségek pótlására két doktrína létezik. Az egyik a NATO-é, a másik az orosz, és az egyes országok fegyveres erői ezeket általában egymással kombinálva használják – bár a két megközelítés homlokegyenest ellenkező alapvetésekből indul ki. A NATO-doktrína a fő hangsúlyt az oktatásra és a tapasztalatra helyezi. Bátorítja az egyéni kezdeményezéseket – természetesen olyan mértékben, ahogy arra a fegyveres erőknél mód van –, és lényege a flexibilitás, hogy az alakulatok alkalmazkodni tudjanak az éppen aktuális harctéri dinamikához. Ennek az iskolának a hátránya, hogy a megfelelő képességekkel rendelkező katonák kiképzése évekbe telik. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/03/haboru-orosz-ukran-konfliktus-tanulsagok-oroszorszag-nato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre valószínűbb, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház egy Izraelnek és Ukrajnának szánt segélycsomag részeként szombaton elfogadta a TikTok betiltását …