2024. április 22., hétfőMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Akár már májusban kitúrhatják a párt éléről a vezetőjüket a konzervatívok

Hirdetés

Akár már májusban kitúrhatják a párt éléről a vezetőjüket a konzervatívok

Egyre nagyobb a nyomás Rishi Sunak brit miniszterelnökön, miután a múlt héten egy újabb konzervatív képviselő, egyben a fegyveres erőkért felelős miniszter, James Heappey jelentette be, hogy a következő, vélhetően idén ősszel tartott parlamenti választáson nem indul újra, miniszteri pozíciójáról pedig a húsvéti szünet után lemond.

Vele együtt összesen már 65 tory képviselő jelentette be, hogy a következő választáson nem fogják megmérettetni magukat.

Hirdetés

Ezzel konzervatív képviselők közel húsz százaléka jelentette be ideiglenes visszavonulását, így nem meglepő módon egyre többen találgatják, vajon a parlamenti választásig kitölti-e mandátumát miniszterelnökként és pártelnökként Rishi Sunak, akinek eddigi miniszterelnökségét is a permanens válságok jellemezték – a párton belüli ellentétek pedig egyre nyilvánvalóbbak.

Már régóta fenik a késüket a konzervatívok

Az, hogy a párton belül sokan elégedetlenek Sunakkal, nem új keletű dolog: ugyanis hiába vette át a párt és a kormány irányítását, a párt Boris Johnson- és Liz Truss-éra utáni hanyatlását Sunak nem tudta megállítani, sőt

azóta is történelmi mélységekben a párt támogatottsága.

A legutóbbi, 2019-es parlamenti választások óta a párt már kilenc mandátumot vesztett időközi választásokon, ami eggyel több, mint amit a párt 1992 és 1997 között szenvedett el kormányon – legutóbb ráadásul két konzervatív bástyában sikerült vereséget szenvedniük, így egyre valószínűbb, hogy a toryk egy, az 1997-es történelmi vereséghez hasonló bukás felé robognak, hacsak valami rendkívüli dologgal nem sikerül megváltoztatni a széljárást.

Sunak nemrég úgy döntött, hogy a parlamenti választást nem a szokásos májusi önkormányzati választásokkal egy időben rendezik meg, hanem majd valamikor ősszel, reménykedve abban, hogy addig sikerül ledolgozni a közvélemény-kutatások által jelenleg 46 százalékpontra mért, Munkáspárttal szembeni közel húsz százalékpontos hátrányt.

Ugyanakkor ebből jelenleg semmit sem látni: Sunak hiába próbálja azt állítani, hogy pártja egységes és labdába rúghat a választásokon, január vége óta nemhogy csökkenne, még nő is a nyomás Sunakon –

ellenzői ezúttal már konkrétumokat is megneveztek, hogy mikor és kire cserélnék le miniszterelnöküket.

A párt jobboldali-konzervatív, Boris Johnsonnal fémjelzett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/19/egyesult-kiralysag-konzervativ-part-rishi-sunak-penny-mordaunt-toryk-belso-valsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Brüsszeli diktatúra helyett szuverén nemzeti államokra van szüksége az EU-nak

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen 39 tagállami …