2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Akár kormányra is kerülhet a szélsőjobb Németországban

Hirdetés

Akár kormányra is kerülhet a szélsőjobb Németországban

Az elmúlt hónapok botrányai ellenére továbbra is törtetlen a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) népszerűsége Németországban. Az európai parlamenti választásokon a párt a második legtöbb szavazatot kapta, a németek 15,89 százaléka voksolt a szélsőjobboldali pártra, aminél csak az egykoron Merkel-pártnak nevezett CDU/CSU pártszövetség kapott többet – a Friedrich Merz vezette párt a szavazatok 30,02 százalékát kapta.

Ugyanakkor több, leginkább egykori NDK-tartományban is az AfD szerezte a legtöbb szavazatot.

Hirdetés

Ráadásul ezek közül több helyen is regionális választásokat tartanak idén: szeptember elsején Türingiában és Szászországban, míg szeptember 22-én Brandenburgban – emlékeztet rá a Der Spiegel.

Előbbi tartományban a héten jelent meg egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az AfD hibahatáron felül vezet a CDU-val szemben – az Erfurt fővárosú tartományban a pártra a türingiaiak 28 százaléka szavazna, amit a CDU követ 23 százalékkal, míg harmadik helyre a Die Linkéből kiváló, gazdaságilag kommunista, kulturális kérdésekben konzervatív Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) kerülne 21 százalékkal.

Ha most vasárnap lennének a tartományi választások, akkor a jelenlegi kisebbségi kormányt vivő Die Linke és az SPD jutna be – előbbi 11, utóbbi 7 százalékponton áll, míg a szövetségi szinten kormányzó ökobaloldali Zöldek és a piacpárti, liberális FDP nem ugorja meg az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Az AfD Türingiában annak ellenére vezeti a kutatásokat, hogy vezetőjüket épp nemrég ítélték el egy náci szlogen használata miatt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/19/nemetorszag-turingia-alternative-fur-deutschland-afd-kozvelemeny-kutatas-vezet-bjorn-hocke/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, de vajon visszalép-e végül?

Joe Biden az elmúlt napokban állítólag egyre nyitottabbá vált arra, hogy meghallgassa azokat az érveket, …