2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Afganisztánban szolgáló zsoldos: Itt átállsz, elmenekülsz vagy belehalsz

Hirdetés

Afganisztánban szolgáló zsoldos: Itt átállsz, elmenekülsz vagy belehalsz

Magas, kisportolt férfi érkezik az étterembe. Sosem láttam, de egyből kiszúrható, hiszen a közelében mindenki tornából felmentettnek tűnik, beleértve magamat is. Most volt a születésnapja, ezért áttetette a találkozó időpontját, mert eszébe jutott, hogy a beszélgetés rögzítésének napjára esik az évforduló, és a családi reggelik ilyenkor hagyományosak. Délutánra kerül a találkozó, az ő életvitele mellett minden újabb év ajándék: több klasszikus konfliktuszónában dolgozott, legutóbb Afganisztánban. Itt egy évet töltött, aminek minden percét élvezte, ezért nem zárja ki azt sem, hogy visszamegy oda, ha a körülmények engedik.

Meséljen először arról, hogy milyen lépcsőkön keresztül vezetett az út Afganisztánba.

Évtizedek óta küzdősportolok. Adott volt tehát, hogy rendőr vagy katona legyek. Az őrezrednél kötöttem ki és a közeg teljesen beszippantott: a fegyverek, a katonák, a fegyelmezettség, az, hogy világosan megmondják, mit csinálj. Katonának és rendőrnek lenni, azt gondolom, a világ legkönnyebb dolga, megmondják a feladatot, amit bizonyos kereteken belül végre kell hajtanod. Én így érzem jól magam, úgyhogy ez lett a természetes közegem.

Mi jött az őrezred után?

Hirdetés

Katonai szolgálat, különleges szolgálat, rendőrség. Az afgán külszolgálatot megelőzően egy követségen dolgoztam, ahol a felsővezetés kíséretét láttam el és annak biztonságát szavatoltam. Afganisztánban PMC voltam (Private Military Contractor). Katonai magánvállalaton keresztül jutottam ide. Ezek a cégek olyan szolgáltatásokat nyújtanak, mint a kiképzés, a hírszerzés egyes feladatai, a logisztika és/vagy a konfliktuszónán belüli biztonság garantálása. Amikor jött a lehetőség, hogy Afganisztánban dolgozzak, egy év fizetés nélküli szabadságra mentem és elvállaltam a kiküldetést.

Segítsen megérteni, miért vágyik valaki Afganisztába?

Abban a közegben, ahol én dolgozom Afganisztánban szolgálni a külszolgálatok csúcsa, én pedig karrierista beállítottságú vagyok. Nem az adrenalin motivált, hanem a saját határaim átlépése. Mindent ugyanis, amit ebben a konfliktuszónában megtanulhatsz a szakmáról, a legtöbb, mi kapható.

A holland követség épülete Kabulban. Interjúalanyunk felvétele.

A holland követség épülete Kabulban. Interjúalanyunk felvétele.

Volt hasonló terepen korábban?

Igen, 5 évig.

Amikor kiderült, hogy Afganisztánban fog szolgálni egy évet és a holland követséget védi majd, mi volt az első gondolata?

Eufóriát éreztem, de szorongást is, hogy hogyan mondom el a feleségemnek.  A következő emlékem a landolás és, hogy jöttek értünk páncélos autóval. Akkor éreztem úgy, hogy megérkeztem.

Mit tudott az országról?

Voltak kint barátaim, tehát nem volt teljesen ismeretlen. Afganisztán 1900 méter magasan fekszik, a természet kopár, az európai szemnek szokatlan, az összkép középkori hangulatú, egy európai nem érzi ott jól magát. A lakosok a HACCP szabályokról sosem hallottak, félbevágott állatokkal szembesülsz mindenhol, melyeken legyek mászkálnak, az országban nincs csatorna, ha esik az eső, mindent beborít a porral vegyített sár. Tudtam, hogy ott nincs olyan, hogy szabadidőnkben kimegyünk a városba és sétálgatunk, kerékpározgatunk. Ott a közlekedési minimum a teljes felfegyverkezés, a golyóálló mellény és a páncélos autó. Nem tudod ugyanis, hogy ki a tálib, ki van veled, ki az ellenség, mert mindenki teljesen egyforma.

Mi volt az első eligazítás legfontosabb mondata?

Az, hogy kalkulálj azzal, hogy az afgán, ha fegyvert látsz a kezében visszafordul, és utánad lő. Nem tudhatod ugyanis, hogy mikor érzi azt, hogy Allah nevében lelő, vagy magával együtt felrobbant. A túlnyomó részük nem azért lesz öngyilkos merénylő, mert annyira hisz ebben az egészben, hanem azért, mert teljesen kilátástalan az élete, kevés a fizetése, és van egy ígérete a 72 szűzről, akik a mennyországban várják, ha hősi halált hal. Nem mellesleg, ha véghez viszi a merényletet, ellátják a családját. Van, akinek nincs más választása. Öngyilkos merénylőt akció közben láttam szétszakadni, de ezzel együtt kell élni, ezek ott a mindennapok.

A tálibok hatalomátvétele felett érzett örömüket egy vidámparkban dodzsemezéssel és körhintázással ünnepelték. Erre muszáj magyarázatot adnia.

Nézze, mit vár olyasvalakiktől, akik 20 éve a hegyekben, barlangokban élnek, döglött állatokat esznek, teljes illegalitásban élnek, majd lejönnek a városokba? Megnyílt előttük a világ, amiért harcoltak, az az övék lett, a németek, a britek, az amerikaiak mind eltűntek. Oda mennek, ahova akarnak, kipróbálnak mindent, amit azelőtt sosem. Azt gondolom, ők nem fognak tudni mit kezdeni ezzel a fene nagy szabadsággal, hiszen nekik eddig mindig megmondták, mit tegyenek. Ebből a közeljövőben komoly bajok lesznek, hiszen ez a beláthatatlan szabadság óriási pszichés teherként nehezedik majd rájuk.

Mi lesz a nőkkel?

Innentől Allah mondja meg, mi történik az országban, és ő azt mondja, nem tanulhatnak, csak 8 éves korukig, hogy elolvashassák, mi van a tejesdobozon, mert az jól jön a főzéshez. De 8-9 évesen nekik már a szülésre kell felkészülniük, ami 10-11 évesen meg is történik. A férfiak sem sokkal tanultabbak. Egy 6-8 éve kint szolgáló ismerősöm megmutatta nekik mobilon a Prodigy Fire Strighter című számát és szaladgáltak körbe a telefonnal, hogy az ördög létezik. Az oktatás tehát marginális […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/19/afganisztanbol-jottem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti …