2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A Watergate-botrány miatt mondott le Nixon, aki később alulmaradt a tévévitában is

Hirdetés

A Watergate-botrány miatt mondott le Nixon, aki később alulmaradt a tévévitában is

1972. június 17-én este Richard Nixon amerikai elnök újraválasztási kampányának emberei információszerzés céljából betörtek a Demokrata Pártnak a Watergate-házban lévő választási főhadiszállására, ahová lehallgató-berendezéseket telepítettek. Az öt elkövetőt egy bejelentés nyomán a helyszínen elfogták. A Fehér Ház az esetet harmadosztályú ügynek nevezte, vagyis tagadta, hogy az elnöknek bármi köze lenne a betöréshez.

A sajtó és „Mély Torok”

A Watergate-botrány felgöngyölítésében kiemelkedő szerepe volt a sajtónak, ami nélkül az eljárás valószínűleg elhalt volna. A Washington Post két újságírója, Bob Woodward és Carl Bernstein, akik munkásságukért Pulitzer-díjat is kaptak, cikkesorozatukkal bebizonyították, hogy az elnök politikai köre érintett az ügyben. Emellett azt is kiderítették, hogy a betörők pénzügyi kapcsolatban álltak Nixon választási kampányával, olyannyira, hogy az elnök újraválasztásán dolgozó emberek álltak az akció hátterében.

A két újságírónak volt egy titkos informátora is, aki bizalmas információkat szivárogtatott ki az elnök környezetéből.

Hirdetés

Az informátor fedőneve „Mély Torok” (Deep Throat) volt. Személye csak jóval később, 2005. június 15-én derült ki, amikor Mark Felt, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) akkori harmadik embere elismerte, hogy ő informálta az újságírókat.

A Washington Post „Mély torok” hathatós közreműködésével leleplezte, hogy

  • a betörők szoros kapcsolatban állnak a Republikánus Párttal;
  • az egyik elkövető a CIA-s múltú James McCord, aki Nixon újraválasztási bizottságához is köthető; továbbá
  • az öltönyös betörők letartóztatásuk után alig néhány órával máris szabadlábra kerültek egy híres ügyvéd segítségével.

Mi van a magnószalagokon?

A közvélemény eleinte fenntartással fogadta az újságírók cikkeit, így azok nem voltak nagy befolyással az elnökválasztásra. 1972 novemberében a Republikánus Párt jelöltje, Richard Nixon hivatalban lévő elnök simán legyőzte a Demokrata Párt jelöltjét, George McGovernt. Annak ellenére, hogy a választás Nixon legnagyobb diadalát hozta, emlékirataiban később ezt írta:

Ez volt az egyik legelkeserítőbb és sok szempontból a legkevésbé kielégítő az összes közül.

Hiába tehát az elsöprő győzelem, érezte, hogy a Watergate-ügyben szorul a nyaka körül hurok. Az eljárás ugyanis a betörők elítélésével nem ért véget, az ügyészség igyekezett felderíteni a további szálakat. A szenátus az ügy tisztázására 1973 februárjában vizsgáló bizottságot állított fel, amelynek üléseit a televízió is közvetítette. A meghallgatások során fény derült arra, hogy Nixon beszélgetéseiről hangfelvétel készült.

A bizottság elnöke, Archibald Cox, a Harvard Egyetem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/17/a-watergate-botrany-miatt-mondott-le-nixon-aki-kesobb-alulmaradt-a-tevevitaban-is/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 800 millióan éheznek világszerte

Több mint 800 millióan éheznek világszerte

Az éhezéstől szenvedők száma tavaly elérhette a 828 millió főt, ami 46 milliós emelkedést jelent 2020-hoz …