2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A világ legerősebb nőjének tartott Angela Merkel gyakran volt tehetetlen

Hirdetés

A világ legerősebb nőjének tartott Angela Merkel gyakran volt tehetetlen

Különbözőképpen ítéli meg a nemzetközi sajtó Angela Merkel leköszönő német kancellár politikai örökségét – derül ki a német Die Welt csütörtöki sajtószemléjéből.

A brit Guardian szerint az újraéledő nacionalizmus és a nyugati politika erősödő polarizálódása közepette a legrégebben hivatalban lévő és legbefolyásosabb európai kormányfő fontos élharcosa volt a konszenzusra és szabályokra épülő politikának.

Merkel konszenzusépítési képessége óriási előny volt Európában, különösen akkor, amikor biztosítani kellett a fiskális szolidaritást a tagállamok között a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére.

A brit lap ugyanakkor hibásnak és antidemokratikusnak nevezte a szigorú megszorítási intézkedéseket, amelyeket a 2010-es évek elejére a dél-európai országokra erőltettek. Az eurózóna megóvását célzó intézkedések ellenreakciója politikai turbulencia volt, a populizmus és a nacionalizmus feléledése.

Hirdetés

A spanyol La Vanguardia úgy látja, Merkel hivatali ideje alatt Németország történelme elválaszthatatlan volt Európáétól, hiszen országát Európa vezető gazdasági hatalmává tette. Gazdaságpolitikájának megítélése összességében pozitív, ám ez sem feltétlenül elég egy újabb választási győzelemhez. Megerősödtek a szélsőségek, és könnyen lehet, hogy a CDU tizenhat év után elveszti a választásokat.

Merkel, bár nem feltétlenül ezt akarta, egyértelmű vezető szerepet vállalt Európában a lap szerint, ezért nemcsak a németeknek, hanem Európának is meg kell tanulnia nélküle élni.

Sokak számára Merkel nemcsak német, hanem európai kancellár is

– írta a spanyol lap.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/23/a-vilag-legerosebb-nojenek-tartott-merkel-gyakran-volt-tehetetlen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Magyarországra utazhat Ferenc pápa

Ismét Magyarországra utazhat Ferenc pápa

Magyarországi látogatás is szóba jöhet a jövőben, mondta Ferenc pápa egy argentin hírügynökségnek adott interjúban. …