2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A táliboknak fogalmuk sincs, hogyan bánjanak a nőkkel, ezért inkább elnyomják őket

Hirdetés

A táliboknak fogalmuk sincs, hogyan bánjanak a nőkkel, ezért inkább elnyomják őket

Egyébként az iszlám sokkal több jogot biztosít a nőknek, mint más vallás

– jelenti ki egy afrikai származású gyakorló muszlim Budapest egyik mecsetében ottjártamkor. A nőket kincsként kell kezelni, ezt egy jó muszlim nem tagadhatja, hiszen mindenkinek van anyja – teszi hozzá egy másik, a Közel-Keletről érkezett fiatal férfi érdeklődésemre. 

Annak, aki az iszlám szent könyvét, a Koránt nem ismeri, ez egy meglehetősen erős állításnak tűnik különösen az afganisztáni események fényében. A nyugati sajtó rendre a tálib elnyomásra figyelmeztet, de a vezető hírforrások következetesen nem az iszlámot mint vallást azonosítják a fenyegetés gyökereként. 

Az Indexnek telefonon nyilatkozó Manyasz Róbert, az iszlám vallásjog kutatója szerint Mohamed próféta idején a Koránba foglalt szabályok és útmutatás jogi szempontból kifejezetten progresszív volt. Példaként az örökösödési jogot hozta fel, a nők tudatában vannak annak, milyen jogaik vannak az örökösödésben, hány százalék illeti meg őket, és mit várhatnak el egy férfitől. Az pedig nincs leírva, hogy „zsákban” kell járniuk. És itt jön képbe az értelmezés kérdése.

Hirdetés

Kezdjük az alapoknál.

Irányzatok, iskolák, értelmezések, teológiai képzettség

Az iszlám vallási törvénykezésnek, a saríának, amely az iszlám teológiai rendszerében az Isten által meghatározott helyes viselkedés és jogrendszer halmaza, két alapvető forrása van. 

  • A Korán, amely a hitvallás szerint Isten szava, melyet Gábriel arkangyal juttatott el Mohamed prófétához,
  • és a prófétához köthető hagyományok, tettek és mondások, amelyeket a korabeli muszlimok hagyományoztak a későbbi generációknak mindaddig, amíg jó kétszáz év alatt mindez kritika alá s leírásra került. Ezek a hadíszok. 

Mint köztudott, az iszlám a VII. században indult hódító útjára, és abban az időben viszont számos modern kori problémára nem volt még megoldás. Ilyenkor analóg problémákat vizsgálnak a vallási elöljárók, az említett két forrásból iránymutatást a  döntéshez. 

A próféta halála után azonban a terjeszkedő iszlám folyamatosan újabb és újabb problémákkal találkozott, adott, helyi helyzetekre kellett reagálnia a vallásnak. Így alakult ki a saría négy iskolája, azaz négy madzhabja, melyek az alapítók nevéhez fűződik,

  • a hanafita,
  • a hanbalita,
  • a sáfiita,
  • és a málikita. 

(Fontos megjegyezni, hogy az iszlám szunnita irányzatáról van szó, a síita irányzatában másképpen mennek a dolgok.) 

GettyImages-1338045610

Fotó: Per-Anders Pettersson / Getty Images Hungary

Ezek a madzhabok territoriálisan is behatárolhatóak – magyarázza Manyasz Róbert. Belső-Ázsiában, ahol Afganisztán fekszik, a hanafita iskola a domináns, amely egyébként a négy madzhab közül nyugati szemmel a legliberálisabbnak, a legmérsékeltebbnek számít.

Csakhogy megint értelmezés kérdése, milyen irányvonal szilárdul meg az adott iskolában, ugyanis azon belül is van fundamentalista interpretáció.

És bár a tálibok a hanafita iskolát követik, másképpen értelmezik az iránymutatást, mint például a szomszédos Pakisztánban, ahol a 2007-ben meggyilkolt Benazír Bhutto személyében már nő is elfoglalhatta a  miniszterelnöki bársonyszéket

– mutat rá a vallásjog-kutató. 

Nem minden fekete-fehér

A budapesti mecsetben emlékezetnek is, hogy nem mindenki muszlim, aki annak vallja magát. Míg milliók tudják fejből a Koránt, sokan nem ismerik a szent könyv tartalmát, vagy nem veszik alapul az összes lehetséges forrást.

A magyar valláskutató pedig rávilágít arra: a vallásjogi iskolák között nagyon finomak a különbségek. Ugyanez igaz a nőkkel kapcsolatos törvényekre is.

A tálibok – akik Afganisztán legnagyobb etnikai csoportja, a pastuk közül kerülnek ki – esetében a helyi szokások, törzsi szabályok is keverednek az iszlám joggal. A Vice News egy korábbi riportjában a szélsőségesek betekintést nyújtottak abba, hogyan törvénykeznek, hogyan bánnak el egy, lopást elkövető juhásszal. A felvételen (9. perctől) a vádlottat megütik, nyomás alatt vallatják, majd ítélete kézlevágás vagy botozás. 

<iframe width="100%" height="360" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/05/iszlam-saria-vallajog-noi-jogok-afganisztan-vallas-taliban-talibok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti …