2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A tálibokat már úgy kezelik, mint Afganisztán jövendőbeli urait

Hirdetés

A tálibokat már úgy kezelik, mint Afganisztán jövendőbeli urait

Az amerikai és NATO-csapatok kivonulásával Afganisztán ellenőrzéséért harcoló tálibok egy küldöttsége Oroszországban tárgyalt, ami azt sejteti, a Kreml már úgy tekint az iszlám fundamentalista irányzatát követő szervezetre, mint a közép-ázsiai ország uraira, szemben az amerikai támogatású, demokráciával kísérletező kabuli kormányerőre. 

Az MTI jelentése szerint a tálib küldöttség moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette: tárgyalnak az afgán kormánnyal egy lehetséges tűzszünetről, és leállítják offenzívájukat, ha a dohai tárgyalások sikerrel járnak. 

A tálib vezetők a múlt héten újították fel régóta elakadt tárgyalásaikat az afgán kormány küldötteivel a katari fővárosban, Dohában.

Hírügynökségi jelentések szerint a tálibok azt tervezik, hogy már a jövő hónapban írásos békejavaslatot nyújtanak be az afgán kormányoldalnak. Ez azonban arról látszik tanúskodni, hogy a szélsőséges fegyveresek vannak nyeregben, ugyanis az ország jelentős részét ők ellenőrzik, és napról napra több területet vonnak irányításuk alá. 

Hirdetés

Pénteken arról számoltak be, hogy elfoglalták a legfontosabb határállomást Irán felé, amin keresztül a két ország közötti legális kereskedelem nagy része zajlik. A kabuli kormány a Teherán elleni amerikai büntetőintézkedések alól korábban felmentést kapott arra, hogy iráni benzint és gázt importáljon. Nem úgy tűnik, hogy a potenciális politikai irányváltás zavarná az iráni hatalmat. A Guardian arról ír, hogy a tálibok képviselőit Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter fogadta Teheránban. 

 A tálibok több fontos határátkelőt vontak ellenőrzésük alá: már Tádzsikisztán és Türkmenisztán határaihoz is eljutottak. 

Az iszlamisták úgy tűnik már készítik elő a terepet ahhoz, hogy a nemzetközi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/09/a-talibokat-mar-ugy-kezelik-mint-afganisztan-jovendobeli-urait/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zárt autóban maradt kislány halt meg Boszniában

Négyéves kislány holttestére bukkantak egy zárt autóban az északnyugat-boszniai Donja Piskavicában – közölte a helyi sajtó …