2020. szeptember 21., hétfőMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A szlovén filmproducer, aki kimentette Navalnijt az oroszok karmai közül

A szlovén filmproducer, aki kimentette Navalnijt az oroszok karmai közül

Az orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij a múlt héten váratlanul lett rosszul egy Moszkvába tartó repülőgépen, miután az omszki repülőtéren fekete teát ivott. A gép visszafordult és sürgősen landolt Omszkban. A 44 éves politikust eszméletlen állapotban szállították be a toxikológiára mérgezés gyanújával. A politikus állapota később súlyosbodott. Sokan attól tartottak, hogy sem a kórházban, sem Oroszországban nincs biztonságban. 

Példátlan gyorsasággal szerveződött meg egy nemzetközi mentőakció a politikus Németországba szállítására. Végül egy zavaros orvosi és hatósági huzavona után Navalnijjal szombaton landolt egy magángép Berlinben. A politikust a berlini Charité klinikára szállították, állapota stabil. A klinika hétfőn bejelentette: laboratóriumban igazolták, hogy Navalnijt megmérgezték. Felépülése hónapokat vehet igénybe, és nem zárható ki, hogy maradandó idegrendszeri károsodásokat szenved.  

A Pussy Riot tagjai hívták fel 

Berlinben többször is egy szemüveget viselő, negyvenes éveiben járó férfi nyilatkozott Navalnij állapotáról. A férfi például azt mondta: ha Navalnij gépe Omszkban nem szakítja meg az útját, nem biztos, hogy életben maradt volna, amíg Moszkváig elérnek. Később ugyanő azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Navalnij felépülése hosszú ideig tarthat majd, hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként. Ő a Berlinben élő szlovén producer, Jaka Bizilj, aki Cinema for Peace nevű alapítványa segítségével szervezte meg Navalnij mentőakcióját.

Az üzletember a Deutsche Wellének azt mondta: az Oroszországból való kimenekítés tervét már múlt hét csütörtökön elkezdték kidolgozni, miután megkereste őt az Oroszországban korábban ellehetetlenített Pussy Riot punkzenekar és művészcsoport két alapítója. Nagyezsda Tolokonnyikova Los Angelesből, Pjotr Verzilov Moszkvából hívta fel őt azzal, hogy egy barátjuk nagy bajban van, és segítségre szorul.

Jaka Bizilj beszél a Charite Mitte kórház előtt, ahol Alexej Navalnijt ápolják Berlinben 2020. augusztus 22-én

Jaka Bizilj beszél a Charite Mitte kórház előtt, ahol Alexej Navalnijt ápolják Berlinben 2020. augusztus 22-én

Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

A gyanús eredetű mérgezésekről Verzilovnak már korábbról lehettek saját tapasztalatai. 2018 szeptemberében ugyanis a Pussy Riot tagja saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen az, amikor váratlanul furcsa tünetek jelentkeznek az emberen. Verzilov először szokatlan fáradságra panaszkodott, majd egyre súlyosabb mozgás-, beszéd-, és látászavarai támadtak, ezért mérgezési tünetekkel előbb egy moszkvai kórházba került, majd épp Bizilj Cinema for Peace Alapítványának köszönhetően őt is egy berlini kórházba szállították. Az orvosok végül nem tudták megállapítani a mérgezés okait, de aktivisták véleménye szerint bűncselekmény történhetett.

Szombaton Navalnijt is egy magángéppel szállították Oroszországból Németországba. A Bombardier Challenger gépet egy nürnbergi cég üzemelteti, a repülőn egy orvosi team utazott Navalnijért és családjáért Omszkba. Ilyen rövid idő alatt nagyon drága volt megszerezni a gépet, mondta Bizilj, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/08/25/alekszej_navalnij_jaka_bizilj_cinema_for_peace_mergezes_repulogep/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ománba költözött az utolsó zanzibári szultán

Kilencvenegy éves korában végre a családjához költözhetett Ománba Zanzibár egykori szultánja – számolt be a …