2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A szerb szélsőjobb az ukrajnai háborút meglovagolva foglalná vissza Koszovót

Hirdetés

A szerb szélsőjobb az ukrajnai háborút meglovagolva foglalná vissza Koszovót

A (szélső)jobb szárny politikusai Oroszország Ukrajna elleni háborújában látnak lehetőséget arra, hogy visszaszerezzék egykori tartományukat, Koszovót, amely 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét.

Harcias kijelentéseikkel akkor borzolják a kedélyeket, amikor Aleksandar Vučić államfő az EU közvetítésével folytat tárgyalásokat a kapcsolatok részleges normalizálása érdekében.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai győzelme ugródeszka afelé, hogy Szerbia visszaszerezze Koszovót – véli az erősen nacionalista, Kreml-barát Szerb Jobboldal elnevezésű politikai tömörülés vezetője.

„Türelmesnek kell lennünk, és meg kell várnunk a végkifejletet Ukrajnában. Utána bőven lesz időnk” – nyilatkozta Miša Vacić a Politico tudósítójának.

Az invázió kezdete óta több mint kétszázezer orosz érkezett Szerbiába. Az orosz útlevéllel rendelkezők számára vízummentes beutazást kínáló néhány európai ország egyikeként Szerbia viszonylag biztonságos menedéket szavatol azok számára, akik a gazdasági, ideológiai vagy egyéb okokból hagyták el hazájukat. Vacić szeptemberben az oroszok által megszállt Donyeckbe utazott, hogy a helyszínen szerezzen tapasztalatokat az Oroszországhoz történő csatlakozásról folytatott népszavazásról. A referendumot a Nyugat széles körben megkérdőjelezte. Ugyanez a politikus most azt állítja, hogy a Szerbiában menedéket kereső orosz liberális aktivisták veszélyt jelentenek eszményi elképzelései megvalósítására, kivált ha csatlakoznak helyi társaikhoz.

„Ez a liberálisok igazi forradalma” – panaszolta Vacić, aki szerint még ha az újonnan érkező oroszok alig 10 százaléka lenne elkötelezett liberális aktivista, Szerbiát akkor is elárasztaná legalább húszezer politikai ellenség. Ők „úgy vélik, meg kell szabadítani Szerbiát a szerbektől, a hagyományos szerb értékektől.”

Erőszakba torkoló fenyegetések

Az invázió után Belgrádba menekült oroszok egyike Ilja Zernov. A délnyugat-oroszországi Togliattiból, a Zsiguli gyárvárosából származó 19 éves politikai aktivista tavaly márciusban érkezett a szerb fővárosba azok után, hogy háborúellenes tiltakozásai miatt házkutatást tartottak kazanyi diákotthonában.

Rádöbbentem, hogy nem folytathatom a tanulmányaimat, és nem maradhatok sokáig Oroszországban

– emlékszik vissza Zernov, akit a rendőrök börtönnel fenyegettek.

A fiatalember aktív résztvevője az Orosz Demokratikus Társaságnak, az RDS-nek, egy háborúellenes szervezetnek, amelyet tavaly alapítottak a szerb fővárosban azzal a szándékkal, hogy az ukrán győzelmet támogassák. Azóta az egyik leglátványosabb Ukrajna-barát […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/18/szerbia-szelsojobb-haboru-koszovo-visszafoglalas-oroszorszag-ukrajna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Parlamenti választások kezdődtek Finnországban

Előrejelzések szerint szoros küzdelem várható a három legnagyobb párt, a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, …