2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A szerb államfő sajtófőnöke lopta el a show-t az ENSZ-közgyűlésen

Hirdetés

A szerb államfő sajtófőnöke lopta el a show-t az ENSZ-közgyűlésen

Emlékeztetőül: július 11-ét a srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapjává nyilvánította az ENSZ egyszerű többséggel elfogadott határozatában. A 193 tagország közül a javaslatot 84 támogatta, 19 – köztük Magyarország – ellenezte, 68 tagország pedig tartózkodott a szavazástól. A többiek nem vettek részt a szavazáson.

A kimenetelt sokféleképpen lehet értelmezni.

Négyszer többen szavaztak a javaslatra, mint ellene – állapították meg elemzők, Vucsics ezzel szemben azt emelte ki, hogy a tartózkodókkal együtt 87-en nem támogatták az egyébként jogi következmény nélküli határozatot, amely nem nevesít bűnösöket.

Hirdetés

Bolygónk lakosságának kétharmada a mi oldalunkra állt

hangsúlyozta az elnök, aki külön köszönetet mondott Kínának, Oroszországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek, majd hozzátette:

„Szerbia soha nem fogja elfelejteni, hogy Magyarország a térségben egyedüliként ellenezte a javaslatot”.

A magyar kormány azért nem támogatta a július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánító ENSZ-határozatot, mert az az egész régió számára igen veszélyes ellentéteket éleszthet újra a Nyugat-Balkánon – ezzel érvelt a külgazdasági és külügyminiszter a szavazás másnapján.

Szijjártó Péter szerint abban nincs vita, hogy ami történt Srebrenicában, az egy „elképesztően szomorú, tragikus esemény, amelynek elítélése tekintetében egyértelműen kell fogalmazni”. Ennek ellenére szerinte az ENSZ-döntés időzítése szerencsétlen, nem sikerült elodázni, ezért Magyarország ellene szavazott.

A szégyenfa

Magyarország volt az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, amely nem szavazta meg, hogy a nemzetközi közösség emléknapnak nyilvánítsa a srebrenicai vérengzés évfordulóját. A széles körű nemzetközi támogatottság ellenére a népirtással érintett bosnyákok körében lényegében csak a magyar elutasítás váltott ki komolyabb értetlenséget.

A Srebrenicai Anyák Egyesülete úgy döntött: a Potocsariban lévő emlékparkban szégyenfát állít fel, amelyre az ENSZ-közgyűlés július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánító határozata ellen szavazó országok elnevezései kerülnek fel.

Így kívánják az utókort emlékeztetni a történtekre, és elérni, hogy a szavazás eredménye soha nem menjen feledésbe.

A népirtás tényét 2007-ben elismerte az akkori szerb elnök. Borisz Tadics felszólította a szerb törvényhozást: ítélje el a srebrenicai muszlimok lemészárlását.

Mindannyiunk számára lesújtó, hogy Szerbia nem tett meg mindent a népirtás megakadályozása érdekében

idézte a Reuters a korábbi államfőt, aki három évvel később egy főhajtással tisztelgett a srebrenicai áldozatok emlékközpontjában.

„Az emlékezés konszenzusa helyett a világot megosztja a népirtás a kérdése” – <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/szerbia-ensz-hatarozat-srebrenica-nepirtas-aleksandar-vucic-sajtofonok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkezdődhetett egy „gyönyörű európai barátság” Manfred Weberék és Magyar Péterék között

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber. Először Magyar Péter jelezte …