2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A pusztító robbanás után most járvány fenyegeti Libanont

Hirdetés

A pusztító robbanás után most járvány fenyegeti Libanont

Szinte csodával határos, hogy a koronavírus eddig viszonylag megkímélte Libanont. Az egykoron a Közel-Kelet Svájcaként nyilvántartott ország gyakorlatilag konstans politikai káosszal és államcsőddel küzd, ami éppen a világjárvány kitörésekor tetőzött. Közel egy évvel ezelőtt, 2020. augusztus 4-én történt ugyanis a világtörténelem egyik legnagyobb ipari katasztrófája Bejrútban, amiből Libanon azóta sem tudott talpra állni.

A főváros kikötőjében 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, a detonáció következtében 200 ember meghalt, 80 eltűnt, további 6000 fő pedig megsebesült.

Hirdetés

A katasztrófa pedig egy 2019-ben kezdődött gazdasági válságot követően következett be, az évek óta gyengélkedő közel-keleti ország azóta sem tudott talpra állni. 

A koronavírus adatok ennél kedvezőbben alakultak. Az országban eddig összesen 546 ezer esetet regisztráltak és valamivel több, mint 7860 ember hunyt el miközben a lakosságnak eddig 20 százalékát oltották be. Vasárnapi cikkében azonban az Arab News arra figyelmeztet, hogy a delta-variáns Libanonban is felütötte a fejét, amire az egészségügyi miniszter is reagált. A hétvégén kilenc új esetet regisztráltak a koronavírus új mutációjából, s tekintettel magas fertőzőképességére, a statisztika várhatóan a következő napokban emelkedni fog. Hamad Hassan, a jelenleg hivatalban lévő ügyvivő kormány egészségügyi minisztere ezzel kapcsolatban elmondta: a hatóságok mindent megtesznek az esetek visszakövetése és elszeparálása érdekében, egyben arra kérte a lakosságot, hogy minél többen oltassák be magukat. A cikkben nyilatkozó helyi szakértő ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az új fertőzések többsége az oltatlan, fiatalabb generációk közül kerülnek ki, de két olyan esetről is tudni, amikor mindkét oltásukat megkapott, egészségügyi dolgozók kapták el az új mutánst.

A riadalom nem alaptalan. Szakértők hónapok óta arra figyelmeztetik a kormányt, ha Libanont ilyen állapotban elkapja egy komolyabb járványhullám, annak végzetes következményei lehetnek.

A kaotikus állapotok ugyanis az egészségügyet kiváltképp rosszul érintik, az országban nem csak gyógyszerekből, orvosi eszközökből nincs elegendő, de a kórházak áramkimaradásokkal is küzdenek. A Reuters napokban közölt riportjában egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/05/libanon-bejrut-covid-egeszsegugy-allamcsod/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Legalább öt focistát ölt meg egy pokolgép

Pokolgép robbant egy labdarúgócsapatot szállító buszon a szomáliai Kismayo kikötővárosban, legalább öt sportoló halálát okozva – …