2023. szeptember 24., vasárnapMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A puskaporos hordó, amely készen áll a szétrobbanásra, amint Moszkva kiadja a parancsot

A puskaporos hordó, amely készen áll a szétrobbanásra, amint Moszkva kiadja a parancsot

Amennyiben Moldova teljesíti a szükséges követelményeket, az év vége előtt meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat – határozott az Európai Parlament április derekán. A képviselők Moldova tagságát „geostratégiai befektetésnek” nevezik, amely erős és egységes uniót eredményezne.

A tagállamok már tavaly júniusban tagjelölti státuszt adományoztak az országnak, és a Moszkva által megtámadott szomszédjának, Ukrajnának.

A kisinyovi Nyugat-barát kormány a tavaly kezdett invázió óta többször is azzal vádolta a Kremlt és a belső oroszbarát erőket, hogy aktívan törekszenek az ország destabilizálására. Ennek legújabb példája több helyi weboldal, sőt a Deutsche Welle román nyelvű portálja, amelyen Google-hirdetésekbe álcázva szólították fel híveiket, hogy május 7-én a fővárosban gyülekezzenek a „tolvaj kormány megbuktatását célzó” tüntetésekre.

A felhívást az oroszbarát ellenzéki Sor párt terjesztette azok után, hogy a 15 évre ítélt vezetőjétől, Ilan Shortól a minap nagyjából 1,36 milliárd lej (26 milliárd forint) értékű vagyont – ingatlant, járműveket – koboztak el a hatóságok. A szökésben lévő, vélhetően Izraelben bujkáló oligarchát nagy értékű csalásban és pénzmosásban találták bűnösnek. Shor volt a 2014-es, egymilliárd dolláros moldovai bankcsalási botrány főszereplője, amikor a pénzt előbb brit és hongkongi fedőcégekbe utaltatta át, majd mosottként Lettországban álnéven vezetett számlákra helyeztette át.

A moldovai és izraeli állampolgársággal is rendelkező Shor, 2019 júniusában menekült el az országból – pontosan ugyanakkor, mint Vladimir Plahotniuc. Az oligarcha egykor Moldova leggazdagabb embere volt, az általa vezetett Demokrata Párt pedig kiterjedt korrupciós hálózatával felügyelte az állam nagy részét. Tavaly kerültek elő azok a felvételek, amelyeken Plahotniuc saját irodájában egy fekete, feltehetően pénzzel teli táskát próbál átadni Igor Dodon volt államfőnek, akit korrupció gyanújával vettek őrizetbe.

Shor és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/29/moldova-gagauzia-europai-unio-csatlakozas-oroszorszag-korrupcio-penzmosas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Megöltek egy rendőrt Koszovóban, küszöbön az újabb háború?

A rendőrök az éjszaka folyamán észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a …