2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A moszkvai vérontás csak a kezdet, további terrortámadások lehetnek tervben

Hirdetés

A moszkvai vérontás csak a kezdet, további terrortámadások lehetnek tervben

Néhány hónappal azelőtt, hogy az amerikai különleges erők egy rajtaütése során megölték, Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője egy utolsó videóüzenetet tett közzé, amelyben szimbolikusan átadta a fáklyát távoli országok távoli követőinek. Önjelölt kalifátusát legyőzték, ismerte el, és most a terrorista szervezet regionális csoportjain múlik, hogy „bosszúhadműveleteket” hajtsanak végre szerte a világon − írja elemzésében a The Washington Post

A mi harcunk ma az ellenség megfeszítése. Tudniuk kell, hogy a dzsihád az ítélet napjáig tart

− mondta Bagdadi a 2019. áprilisi videóban, amelyet közvetlenül az Iszlám Állam utolsó szíriai erősségének eleste után tettek közzé.

A pénteki vérfürdő csak a legutóbbi emlékeztetője annak, hogy Bagdadi brutális víziója milyen hatékonyan valósul meg. Miközben az ő önjelölt közel-keleti „kalifátusa” romokban hever, az Iszlám Állam regionális társszervezeteinek konstellációja a világ számos részén egyre erősebbé válik, amit a hagyományos és az új sérelmek − köztük a gázai háború − keveréke táplál, mondják a terrorizmusellenes tisztviselők és szakértők.

Hirdetés

Az Iszlám Állam egyes afrikai csoportjai vagy „tartományai” ma már nagy, jól felszerelt hadseregeket támogatnak. Különösen Nyugat-Afrikában és a Száhel-övezetben többször bizonyították, hogy képesek területeket elfoglalni és megtartani, és visszaverni a kormányerőket, amikor azok megpróbálnak beavatkozni.

Ezzel szemben az Iszlám Állam-Khoraszan − a moszkvai támadással összefüggésbe hozott, általánosan ISIS-K néven ismert hipererőszakos szervezet − úgy tűnik, egyre inkább külső támadásokra szakosodik. A csoport terrorista ügynököket küldött Oroszországba, Iránba és Törökországba, miközben nyugati országok, köztük az Egyesült Államok elleni támadásokat is tervez − derül ki az amerikai hírszerzés jelentéseiből.

Csak idén eddig két támadásban, Iránban és Oroszországban az ISIS-K terroristái civilek nagy csoportjait vették célba, közel 250 embert megölve − a támadásokat az Iszlám Állam propagandaszervei annak bizonyítékaként ünnepelték, hogy a csoport ismét felemelkedőben van.

Az ISIS számára ezek a műveletek azt üzenik a világnak, hogy továbbra is releváns, halálos fenyegetést jelentenek

− mondta Rita Katz, az erőszakos szélsőséges szervezetek szakértője és a SITE Intelligence Group alapítója, amely az Iszlám Állam közösségi médiában közzétett bejegyzéseit figyeli és elemzi.

Az ISIS-K, a leginkább operatív irányultságú csoport, gyorsan fejlődik, sejteket hoz létre, és toborzókat keres Közép-Ázsiában, különösen azokat, akik beszélnek tádzsik, üzbég, fárszi és más helyi nyelveken − mondta.

Ma ez egy halálos és komoly képességekkel rendelkező »tartomány«, amelynek csápjai egész Közép-Ázsiába elérnek, beleértve a volt szovjet államok régióit is

− mondta Katz.

Az Iszlám Állam gyorsan magára vállalta a felelősséget a pénteki ámokfutásért. Az amerikai terrorelhárítás tisztviselői úgy vélik, hogy kifejezetten az ISIS-K toborozta azt a négy elkövetőt, akik automata fegyverekkel lőttek a koncertlátogatókra, mielőtt felgyújtották az épületet, és legalább 139 embert öltek meg a modern Oroszország történetének egyik leghalálosabb terrortámadásában.

További terrortámadások várhatók

A terrorelhárítás tisztviselői figyelmeztetnek, hogy további támadások várhatók. Az ukrajnai és gázai konfliktusok által nagymértékben beárnyékolt fejlemény, hogy az ISIS-K és más regionális csoportok mérete és ambíciói az elmúlt években egyre nagyobbak lettek.

Az elmúlt 12 hónapban az Iszlám Állam több mint 1100 támadásért vállalta a felelősséget, amelyekben világszerte közel 5000 ember halt meg vagy sebesült meg − derül ki a Washington Institute for Near East Policy (WINEP) think-tank múlt héten indított terrorizmusfigyelő projektjéből.

A WINEP kutatója, Aaron Zelin szerint az észak-afrikai Száhel-övezetben található Maliban az Iszlám Állam csoport tavaly két tartomány egy részét foglalta el, más afrikai társszervezetek pedig Szomáliában és Mozambik Cabo Delgado régiójában foglaltak el városokat.

Még Szíriában és Irakban is, ahol a csoport harcosainak ezrei szétszéledtek az Egyesült Államok vezette katonai koalíció négyéves hadjárata után, az Iszlám Állam továbbra is erős fenyegetést jelent − mondta Dana Stroul, aki a Pentagon Közel-Keletért felelős helyettes államtitkára volt a Biden-kormányzat első három évében.

A csoport továbbra is képes kisebb támadások megtervezésére és végrehajtására

− mondta Stroul. Az Iszlám Állam vezetői Szíriában úgy tűnik, különösen a börtönökben és fogolytáborokban történő kitörések megtervezésére összpontosítanak − mondta, megjegyezve, hogy az Iszlám Állam terrorhadseregének 9000 tapasztalt veteránja él az ilyen kelet-szíriai létesítményekben.

Az ISIS-K azonban az Iszlám Állam fő leányvállalatává vált, amely külső támadásokat hajt végre. A pénteki, Moszkva melletti támadás két hónappal azután történt, hogy két öngyilkos merénylő 100 embert ölt meg egy délkelet-iráni megemlékezésen, amely támadás szintén az ISIS-K-hoz köthető.

A szakadár csoport 2015-ben alakult Afganisztánban, és a 2021-es afganisztáni amerikai kivonulás után az ország tálib vezetésének erőszakos ellenfelévé vált. Míg a táliboknak sikerült megölniük a csoport számos vezetőjét, az ISIS-K alkalmazkodott azáltal, hogy gyökeret eresztett a szomszédos országokban, amelyek egykor a szovjet birodalom részét képezték.

Az ISIS-K és anyaszervezete számára Oroszország célba vétele szándékos. Az Iszlám Állam propagandája azóta szidalmazza Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amióta Moszkva 2015-ben […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/26/orooszorszag-terrortamadas-isis-iszlam-allam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Brüsszeli diktatúra helyett szuverén nemzeti államokra van szüksége az EU-nak

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen 39 tagállami …