2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A mesterséges intelligencia 97 százalékos pontosságal megmondja, melyik dalból lesz sláger

Hirdetés

A mesterséges intelligencia 97 százalékos pontosságal megmondja, melyik dalból lesz sláger

Még sohasem volt olyan könnyű zenéket publikálni, mint manapság, köszönhetően az olyan streaming platformoknak, mint a Spotify és a YouTube. Bár ez lehetővé tette a művészeknek, hogy könnyebben elérhetővé tegyék zenéjüket mások számára, azonban az új dalok kevesebb mint 4 százaléka kerül fel a trendi slágerlistákra. 

A tanulmányt a kaliforniai Claremont Graduate University kutatói készítették, és a Frontiers in Artificial Intelligence című folyóiratban jelent meg. Hagyományos, például az okosórákban található, szenzorokat alkalmaztak a résztvevők neurofiziológiai reakcióinak vizsgálatára, majd ezeket a válaszokat arra használták fel, hogy egy dalnak minősítést adjanak, sláger lesz-e belőle.

A 33 résztvevő 24 dalt hallgatott meg, amelyek közül 13 volt sláger. A mérésnél vizsgálták a figyelem állapotával (dopamin felszabadulás) és az érzelmi reakcióval (oxitocin felszabadulás) kapcsolatos agyi jeleket.

Ezek együttesen pedig már alkalmasak voltak arra, hogy megbízhatóan megjósolják az inger (a zene) által kiváltott reagálásokat, különösen az érzelmi reakciókat.

Hirdetés

Egy lineáris statisztikai modell alkalmazásával a kutatók 69 százalékos pontossággal tudták igazolni, hogy mely dalok voltak slágerek. Majd a gépi tanulás alkalmazásával ezeknek a jóslatoknak a pontosságát 97 százalékra emelték.

Ezzel a módszerrel a sikerdalok 82 százalékát már a szám első perce után is pontosan ki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/23/mesterseges-intelligencia-dal-zene-slager/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …