2021. június 16., szerdaMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.16. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A maffiát csak erősebbé tette a koronavírus-járvány

Hirdetés

A maffiát csak erősebbé tette a koronavírus-járvány

A koronavírus-járványt kísérő lezárások döntően három fronton mértek csapást a maffiacsoportokra. A kijárási és utazási korlátozások ellehetetlenítették az embercsempészetet, míg a vendéglátóhelyek és egyes üzletek bezárása a védelmi pénz (pizzo) beszedésében okozott áthidalhatatlan nehézséget. A harmadik hanyatló terület a kábítószer-kereskedelem, ahol az általános válságot megelőzte egy rövid, ideiglenes fellendülés, amire 2020 márciusában került sor, mivel a fogyasztók ugyanúgy gondoskodtak a drogok tartalékolásáról, mint az élelmiszerek felhalmozásáról. Ekkoriban a kábítószereket legálisan forgalmazó amszterdami kávézók előtt néha hosszabb sorok kígyóztak, mint a szupermarketeknél.

A drogkereskedők feltöltötték a készleteiket, és a frissen beszerzett adagokat félretették olyan időkre, amikor az árak ismét az egekbe szöknek. Az olasz rendfenntartó szerveknek a járvány leküzdésére való átirányítása újabb kedvező fordulatot jelentett, mert nagymértékben csökkent a kikötők, a repterek és az utak ellenőrzése, ez pedig megkönnyítette a kábítószer-csempészet folyamatát. Ezek a fejlemények a nagybani drogkereskedőknek kedveztek, miközben a kábítószerek terítéséről elmondható, hogy a kezdeti forgalomnövekedést látványos visszaesés követte.

A fő problémát a jól bevált értékesítési helyek elvesztése, vagyis a szórakozóhelyek, az iskolák és a parkok bezárása okozta.

Hirdetés

A megoldást részben a forgalmas élelmiszerboltok és patikák megkörnyékezése, illetve az angolszász országokban már elterjedt „Dial a dealer” rendszer, azaz a házhoz szállításra való áttérés jelentette, persze ezek sem pótolhatják a drogüzletből kiesett bevételeket, melyek a Camorra esetében legalább 60 százalékkal csökkentek.

Nápolyban pedig más folyamatok is elégedetlenséget szültek, elegendő a délen egyébként is magas munkanélküliség további emelkedésére gondolni, ahol ráadásul sokakat feketén foglalkoztatnak. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-ben 3 millió főre becsülte a számukat, és rávilágított, hogy a húszas éveik elején járó olaszok mintegy negyede sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nincs jelen. A céltalan fiatalok viszont nagyobb eséllyel végezhetik valamely bűnszervezet tagjaként vagy alkalmazottjaként.

Camorristák a barikádokon

Nápolyban tovább tüzelte az általános elégedetlenséget a Camorra által uralt, sanyarú sorsú városrész, Scampia lakótelepeinek lebontása is. A Gomorra című sorozatból is ismert negyedben gyakoriak a leszámolások, a drogkereskedelem leplezetlenül zajlik, és a munkanélküliség problémája az ott lakók közel felét érinti. 2020 márciusától a nyomozók már drónokkal is figyelik a scampiai dílerek tevékenységét.

Lakos az egyik Sails épületben 2019. május 13-án, Scampia városrészben, Nápolyban

Lakos az egyik Sails épületben 2019. május 13-án, Scampia városrészben, Nápolyban

Fotó: Ivan Romano / Getty Images Hungary

A Camorra kizárólag a korlátozások feloldásától várhatja a drogterjesztésből származó bevételeinek visszaszerzését, ezért az állásukat és a cégeiket féltő nápolyiak aggályaira apellálva 2020. október végén, a közösségi média csatornáin keresztül tüntetést szervezett a városban. A camorristák már a XIX. században is előszeretettel használták eszközként a nápolyi lakosságot, hogy a saját céljaik szolgálatába állítsák az akkoriban a „szent csőcselék” néven emlegetett tömegeket,

tehát a népharagból mindig is ütőképes fegyvert kovácsoltak.

A jól bevált stratégiát pedig 2020 őszén is megismételték, amikor körülbelül kétszáz, robogókon cirkáló Camorra-tag vegyült a tüntetők közé, hogy tovább szítsák az elégedetlenséget, melynek fő célpontja a járványügyi korlátozások bevezetése miatt bűnbaknak kikiáltott tartományi vezető, Vincenzo De Luca volt, akit azonnali lemondásra szólítottak fel. A tüntetés eredetileg békés tiltakozásnak indult, amit több száz nápolyi kereskedő és vállalkozó kezdeményezett, hogy az állam segítségét kérjék a válság átvészeléséhez. Követeléseik jó alapot szolgáltattak a Camorrának a tüntetés kirobbantásához, ami annyira elfajult, hogy több kivezényelt rendőr és katona is megsérült, ezért Luciana Lamorgese belügyminiszter „városi gerillaharcnak” minősítette a történteket.

A helyi vállalkozók követelései alapján úgy tűnik, hogy a járványhelyzet óta az állam nem nyújtott nekik érdemi támogatást, emiatt a megélhetésüket féltő becsületes emberek és az üzleti érdekeikért harcoló bűnözők időnként akár egy platformra is kerülhetnek, egészen addig, amíg az eltérő indítékaik megvilágítják, hogy ki melyik oldalhoz tartozik.

Néma lázadás Szicíliában

2020 áprilisában, a koronavírus-járvány első hullámának kellős közepén a korlátozásokkal nyíltan dacoló temetésre került sor a szicíliai Messinában. Az elhunyt, Rosario Sparacio az egyik helyi maffiacsalád tagja, az árulás bűnébe esett néhai maffiafőnök, Luigi Sparacio testvére volt. Bár a gyülekezést és a nyilvános temetéseket megtiltották, a gyászmenet résztvevői figyelmen kívül hagyták a szabályokat. A hozzátartozókat felháborította az ügyben indult hatósági vizsgálat és a heves sajtóérdeklődés is. Rosario Sparacio unokái a Facebookon közzétett bejegyzésben üzentek az újságíróknak, és következetesen cáfolták, hogy a nagyapjuknak valaha is köze lett volna a maffiához:

Hagyjatok minket nyugton a fájdalmunkban, nem vettünk el senkitől semmit, mi becsületes emberek vagyunk… Ha valóban az általatok hangoztatott maffiafőnökök lennénk, akkor nem mernétek ilyesmit megengedni magatoknak.

Egyébként maga Luigi Sparacio is kategorikusan tagadta a bátyja maffiás érintettségét, bár a tények ellentmondani látszanak a családtagok verziójának. Rosario Sparaciót többször elítélték különféle zsarolási ügyek miatt, míg a fiát, Salvatorét maffiatípusú bűnszervezetben való részvételért marasztalták el. A korlátozásokkal szembeszegülő messinai temetés ügye felfedi az olasz maffiacsoportok egyik fő sajátosságát, miszerint magasról tesznek a törvényekre.

Emberek nézik, ahogy megkezdődik a Vela Verde épület bontása Scampia városrészben, Nápolyban 2020 február 20-án

Emberek nézik, ahogy megkezdődik a Vela Verde épület bontása Scampia városrészben, Nápolyban 2020 február 20-án

Fotó: Salvatore Laporta / Kontrolab / Getty Images Hungary

A maffiatagság olyan kivételességtudattal, tekintéllyel és hatalommal ruházza fel őket, hogy akár a szabályok megszegésére is feljogosítva érzik magukat. A környezetükben élők pedig többnyire nem mernek konfrontálódni velük, így nem jellemző, hogy bárki is feljelentené őket, mivel az omertà megszegésével bárki magára szabadíthatja a maffia bosszúját. A maffiózók általában tagadják a maffiás érintettségüket, sőt azt is, hogy bűncselekményeket követtek el, mert a saját mércéjük szerint nem tartják bűnnek a zsarolást és a gyilkosságot.

Megnyílnak a börtönajtók

Maffiás szempontból a koronavírus terjedésének egyik további következménye a cellaajtók kitárulása volt. A zsúfolt börtönökben elhelyezett idős és betegeskedő maffiatagok közül többeket bírói rendelettel házi őrizetbe helyeztek. Az intézkedések ugyanúgy érintették a szigorított börtönbüntetésre ítélteket is, ami óriási közfelháborodást váltott ki. 2020 tavaszán közel 400 maffiózó és kábítószer-kereskedő élhetett a házi őrizet lehetőségével, miközben további 456 kérelmet vizsgáltak az ügyben eljáró bírók, akiknek az elbíráláskor nem kellett különbséget tenniük az egyszerű rabok és a bűnszervezethez tartozó foglyok között.

Az Igazságügyi Minisztérium kétértelmű döntése lázadásokhoz vezetett az olasz börtönökben, mert több elítélt is attól tartott, hogy megfertőződhet. A maffiaellenes ügyészek nem találtak logikát az intézkedésben, hiszen olyan maffiózókat is házi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/04/maffia-koronavirus-jarvany-szervezett-bunozes-olaszorszag-katona-brigitta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Aggódik az Egyesült Államok a melegellenes magyar törvény miatt

Mély aggodalmának adott hangot az Egyesült Államok a parlament által ma elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei …