2020. október 26., hétfőMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A kormányfő után az elnök is kész lemondani Kirgizisztánban

A kormányfő után az elnök is kész lemondani Kirgizisztánban

A biskeki elnöki hivatal közleménye szerint az államfő aláírta a rendeletet Kubatbek Boronov leváltásáról. A miniszterelnök távozásával együtt a kormány mandátuma is megszűnik, de az új kabinet létrejöttéig ügyvezetői minőségben irányítja az országot.

Boronov kedden nyújtotta be lemondását, miután aznap a központi választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlament választás eredményeit. Korábban arról adott hírt a helyi Kabar hírügynökség, hogy egyesült négy ellenzéki párt, a Haza, az Egység, a Köztársaság és a Reform párt, és Babanovot nevezte meg közös kormányfő-jelöltjének.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök előtte maga is közölte, hogy kész lemondani a belpolitikai válság rendezése érdekében, amint megalakul az új kormány.

Kész vagyok távozni a Kirgiz Köztársaság elnöki tisztségéből, amint visszatérünk a törvényesség útjára

– jelentette be az elnök hozzátéve, hogy próbál úrrá lenni a kaotikus helyzeten. Elemzők szerint azonban Dzsejenbekov elszigetelődött és a jövője bizonytalan, tekintettel arra, hogy az elmúlt 15 évben már két államfőt buktattak meg Kirgizisztánban.

A kirgiz parlamentbe be nem jutott ellenzéki pártok támogatói tiltakoznak a parlamenti választások eredménye ellen Biskek kormányzati negyedében 2020. október 5-én.

A kirgiz parlamentbe be nem jutott ellenzéki pártok támogatói tiltakoznak a parlamenti választások eredménye ellen Biskek kormányzati negyedében 2020. október 5-én.

Fotó: Vlagyimir Voronyin / MTI

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban a múlt vasárnap tartottak választásokat, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. A központi választási […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/09/kirgiz_katyvasz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ukrajna politikai beavatkozást emleget, kemény válasszal fenyegeti az Orbán-kormányt

Ukrajna politikai beavatkozást emleget, kemény válasszal fenyegeti az Orbán-kormányt

A kijevi külügyminisztérium a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet vasárnap este kiadott …