2020. szeptember 22., keddMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2020.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A kormány ellen tüntettek Mauritiuson a teherhajó balesete miatt

A kormány ellen tüntettek Mauritiuson a teherhajó balesete miatt

Mauritius szigetén egészen rendkívülinek számító módon több tízezer ember tüntetett szombaton a kormány ellen. A lakosság elégedetlen azzal, ahogy a kabinet a szigetországnál zátonyra futott, és a tengert súlyosan szennyező teherhajó ügyét kezeli.

A beszámolók szerint az 1,3 millió lakosú szigeten 38 éve nem volt ilyen nagy létszámú megmozdulás. A tüntetők követelték Pravind Jugnauth miniszterelnök lemondását.

Mauritiuson a lakosság zömének valamilyen módon a környező – a teherhajó balesetéig kristálytiszta – tengertől függ a megélhetése. Sokan élnek a halászatból, rákászásból, és nagyon sokan a kristálytiszta víz és a korallok miatt ide érkező turistákból.

A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légifelvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó dízel- és fűtőolaj egyre jobban szétterjedt. A balesetet szenvedett hajó körül temérdek hal és rák tetemét találták meg. A napokban érkezett jelentés 39 delfin pusztulásáról. Nagyon ritka, hogy ennyi delfin egyszerre lelje halálát, és az esetről készült képek felzaklatták a közvéleményt a szigetországban.

A Greenpeace által 2020. augusztus 26-án közreadott képen több mint tucatnyi delfin tetemét találták meg Mauritius partjainálForrás: MTI/AP/Greenpeace/Eshan Juman

A helyi hatóságok a múlt héten döntöttek arról, a kettétört hajó orrát vontatókkal kiviszik a nyílt óceánra, és ott hagyják elsüllyedni. A nagyobb, hátsó felét pedig lehúzzák a korallzátonyról, és egy indiai kikötőbe vontatják, ahol megpróbálják megmenteni. Civil szervezetek, halászok és szakértők ellenezték a hajótest elsüllyesztését, és úgy vélték, a hatóság rosszul döntött.

Egyelőre az sem világos, hogy a hajó miért tért le több mérföldre a kijelölt útvonaláról. A kapitányt és az elsőtisztet letartóztatták a mauritiusi hatóságok.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200829-a-kormany-ellen-tuntettek-mauritiuson-a-teherhajo-balesete-utan.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Tyihanovszkaja listát vezet a Lukasenka-rezsim támogatóról, szankciókra szólítja fel az EU-t

Tyihanovszkaja listát vezet a Lukasenka-rezsim támogatóról, szankciókra szólítja fel az EU-t

Szvetlána Tyihanovszkaja volt belarusz ellenzéki elnökjelölt listát írt Alekszandr Lukasenko kormányának támogatóiról és azokról, akik …