2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A keresztény postás, aki vasárnap nem volt hajlandó kézbesíteni a küldeményeket

Hirdetés

A keresztény postás, aki vasárnap nem volt hajlandó kézbesíteni a küldeményeket

Gerald Groff, az amis közösségben élő, halk szavú evangéliumi keresztény és hittérítő a saját tapasztalatából tudja, hogy a kézbesítés fáradságos, de nemes hivatás. „Ne feledjük, hogy ez a Pony Expresszel kezdődött” – idézte a The New York Times az egykori postást, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a legendás intézmény az amerikai alkotmányban is szerepel.

Miután az amerikai posta 2013-ban megállapodást kötött az Amazonnal a csomagok vasárnapi kézbesítéséről, Groffot választás elé állították: vagy dolgozik azon a napon, amit az Úr pihenésre szánt, vagy elveszíti a munkáját. „Választanom kellett, hogy a földi hatalmamat tisztelem, vagy azt teszem, amit helyesnek látok” – idézte fel megpróbáltatásait. „Istent választottam.”

Felmondott, mielőtt kirúgták volna.

Hirdetés

Ügye az amerikai Legfelsőbb Bíróságon kötött ki. A testület érveket hallgat meg arról, hogy a posta mindent megtett-e az 1964-es polgári jogi törvénykönyv előírásainak érvényesítéséért, amely megköveteli a munkáltatótól, hogy „észszerűen alkalmazkodjon” a munkavállalók vallási gyakorlatához, amennyiben ezt „a vállalat üzletmenetére nézve indokolatlan nehézségek nélkül” megteheti.

Az Amazon megjelenése előtt semmi gond nem volt, mivel vasárnap a posta általában nem kézbesített postai küldeményeket. A csomagküldő szolgáltatóval kötött szerződés megkötése után Groff főnökei tettek ugyan némi engedményt, és megpróbáltak helyetteseket találni műszakjaira, de ez nem mindig sikerült. Állandó jelleggel nem tudták felmenteni a vasárnapi munkavégzés alól már csak azért sem, mert ellentmondott volna a szakszervezettel kötött megállapodásnak, feszült légkört teremtett, és rossz hatással volt a többi kézbesítő hozzáállására.

Fegyelmiket kapott, mert kerülte a vasárnapi beosztásokat, ezért Groff 2019-ben végül felmondott, majd vallási diszkrimináció miatt perelt.

„Tényleg nem akartam, hogy egy szövetségi kirúgás kísértsen egész hátralévő életemben” – magyarázta Groff, aki szerint a napi szintű zaklatás elérte azt a határt, amit már nem tudott többé elviselni.

A nyitva lévő postahivatal a pennsylvaniai Quarryville-ben 2023. március 5-én, vasárnap

A nyitva lévő postahivatal a pennsylvaniai Quarryville-ben 2023. március 5-én, vasárnap

Fotó: Michael S. Williamson / The Washington Post / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/22/egyesult-allamok-legfelsobb-birosag-kereszteny-postas-vasarnap-munkavegzes-amis/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

A 16 tagú testület, amely a fizikától az asztrobiológiáig különböző területek szakértőit tömöríti, tavaly júniusban …