2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A katasztrófa küszöbén teljesen átalakul a világ energiaellátási rendszere

Hirdetés

A katasztrófa küszöbén teljesen átalakul a világ energiaellátási rendszere

Oroszország ukrajnai inváziója nyomán a világ válaszúthoz érkezett. A cégvezetők egy része a deglobalizáció felgyorsulását hirdette meg, és megkongatták a vészharangot a stagflációval kapcsolatban. Az akadémikusok aggódnak a katonai erőszak visszatérése miatt, és üdvözlik a transzatlanti kapcsolatok megújulását. Az országok külpolitikájuk szinte minden aspektusát újragondolják, beleértve a kereskedelmet, a védelmi kiadásokat és a katonai szövetségeket is.

Ezek a drámai változások beárnyékolták a globális energiaellátási rendszer újabb átalakulását. Az elmúlt két évtizedben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének sürgető igénye fokozatosan átalakította a globális energiaellátási rendszert.

Európa rendkívül kiszolgáltatott az oroszoknak (is)

Az ukrajnai háború eredményeként az energiabiztonság ismét előtérbe került a klímaváltozással együtt. Ez a szemléletváltás átformálja a nemzeti energiagazdálkodást, az energiakereskedelmet és a tágabb értelemben vett globális gazdaságot.

Az országok egyre inkább a hazai energiatermelést és a regionális együttműködéseket helyezik előtérbe.

Hirdetés

Az oroszok ukrajnai inváziója által kiváltott energiaválság az elmúlt fél évszázad legkomolyabb válságává válhat. Sok elemző végzett már összehasonlítást az 1970-es évek olajválságával, de vannak lényeges különbségek. Először is, a globális gazdaság kevésbé energiaigényes. A gazdasági növekedés meghaladta az energiafelhasználásét, így a világ már sokkal kevesebb energiát használ fel egységnyi GDP-re vetítve.

Manapság ráadásul sokkal több vállalat forgalmaz olajat világszerte, mint az 1970-es évek elején, amikor csak néhány cég irányította a világ olajkereskedelmének nagy részét. Ennek eredményeként az energiaellátási láncok ma már tartósabbak.

Oroszország nemcsak a világ legnagyobb olaj- és finomítottkőolajtermék-exportőre, hanem Európa meghatározó földgázszállítója is, valamint az atomerőművek energiaellátásához használt szén és alacsony dúsítású urán jelentős exportőre, nem is beszélve sok más nyersanyagról. Mivel a szén, a benzin, az olaj, a földgáz és más nyersanyagok ára rekordmagas,

az orosz energiaellátás megszakítása – akár Oroszország, akár Európa részéről – felgyorsítaná az inflációt, és recesszióhoz vezetne.

A globális energiaellátási rendszer már az előtt is veszélyben volt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, megtámadja Ukrajnát. Európa és a világ más részei energiatermelési kihívásokkal szembesültek, mivel az általuk termelt villamos energia egyre nagyobb része időszakos forrásokból, például nap- és szélenergiából származott. 2021-ben és 2022 elején a megugró földgázárak csődbe taszítottak egyes európai közműveket, és arra kényszerítették a kormányokat, hogy beavatkozzanak a lakossági energiaárak alakulásába.

A cseppfolyósított földgáz piacán tapasztalható zűrzavar, amely az ottani magasabb árak miatt egyre inkább Európa felé áramlott, arra késztette Ázsiát, hogy alternatív energiaforrások után nézzen. A szén lett a befutó ebben a tekintetben, amely a földgáz bőséges és viszonylag olcsó helyettesítője. Kína és más országok fokozták a széntermelést a globális energiahiány miatti növekvő feszültség közepette, ezzel levezetve a globális gázpiacokon a nyomás egy részét.

Ázsia megnövekedett széntermelése nélkül Európa kevésbé tudna megbirkózni az orosz gázveszteséggel,

de a szénre való nagyobb támaszkodás miatt annak ára is rekordmagasságokba emelkedett, így az alacsonyabb jövedelmű országok, például India és Pakisztán küzdenek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/19/energiavalsag-klimakatasztrofa-ukrajna-oroszorszag-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

Újabb részletek derültek ki, hetekig tervezte a merényletet a chicagói lövöldöző

A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület …