2024. február 24., szombatMa Alfréd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.24. Alfréd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A káosz embere járt nemrégiben Orbán Viktornál

Hirdetés

A káosz embere járt nemrégiben Orbán Viktornál

Recep Tayyip Erdogan török elnök is Orbán Viktor vendége volt múlt vasárnap az államalapítás ünnepén Budapesten.

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is

– mondta akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette, az energetikai együttműködés azáltal is új dimenzióba lép, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról.

Hirdetés

A miniszter végül beszámolt aról is, hogy szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja, és emlékeztetett rá, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése.

Az Amerika-barát Törökország

Törökországot belső problémák, például a magas infláció, a menekültáradat és egy pusztító földrengés hatásai destabilizálták az elmúlt időszakban. A májusi elnökválasztás előtt Erdogan úgy döntött, hogy az ország problémáiért Washingtont teszi felelőssé. Erdogan azt üzente a törököknek, hogy ha rá szavaznak, azzal leckét adnak az Egyesült Államoknak.

Geopolitikai és katonai jelentőségének, valamint gazdasági potenciáljának köszönhetően azonban Törökország felbecsülhetetlen értékű szövetséges Washington számára,

az Egyesült Államoknak pedig nem lesz más választása, mint szorosan együttműködni Ankarával globális stratégiai céljainak megvalósítása érdekében.

Erdogan nem hétköznapi vezető – írja a Foreign Affairs nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó amerikai szaklap. 20 éves hatalma alatt átalakította Törökországot, annak politikai rendszerét, hogy szinte egyedüli döntéshozó legyen. Könnyű összekeverni Törökországot Erdogannal, és csökkenteni az országgal való kapcsolatokat, hogy felmérjük indítékait. Törökországgal kapcsolatban nem lehet sikeres stratégiát kidolgozni a tágabb történelmi háttér megértése nélkül.

A hidegháború vége fellazította a blokkosodást is, amelyek számos állam, köztük Törökország mozgásterét korlátozták. 1989-tól 1993-ig tartó hivatali ideje alatt Turgut Ozal elnök olyan gazdasági reformokat hajtott végre, amelyek segítettek Törökországnak erős nemzetközi szereplővé válni.

Turgut Ozal és George H. W. Bush a Fehér Házban 1990. szeptemberében

Turgut Ozal és George H. W. Bush a Fehér Házban 1990. szeptemberében

Fotó: Diana Walker / Getty Images Hungary

Ozal Törökországot hídnak tekintette Kelet és Nyugat között. A muszlim többségű ország képviseletében egyben az Egyesült Államok elkötelezett barátja is volt, emellett megerősítette Törökország gazdasági és politikai kapcsolatait számos szövetségesével Európában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában.

Az Egyesült Államok számára Törökország soha nem csak egy NATO-szövetséges volt a sok közül. Törökország a stabilitás védőbástyájaként szolgált az egyre instabilabb régióban, viszont az Egyesült Államok volt az, amely először felborította ezt az egyensúlyt. George W. Bush amerikai elnök közel-keleti beavatkozásai mélyen destabilizáló események láncolatát indították el Törökország szomszédságában.

Az Egyesült Államok nem akarta rombolni kapcsolatát Törökországgal, de a közel-keleti kalandjainak nem kívánt következményei voltak. Iránt, a régió kiemelkedő revizionista államát katonai csapásokkal fenyegették, míg Irak szövetségi állammá vált, amely magában foglalt egy felhatalmazott kurdisztáni regionális kormányt. A törökországi kurdokat felbátorította és inspirálta ez a fejlemény.

Az arab tavasz hozta el a fordulatot

Közvetett következményként az arab tavasz is felforgatta a régiót. Erdogan kezdetben úgy gondolta, hogy az arab tavasz lehetőséget ad neki, hogy segítsen a Muszlim Testvériség által ihletett vezetőknek, például az egyiptomi Mohamed Murszinak átvenni a hatalmat az Amerika-barátok helyett. 2013-ban azonban széles körű tiltakozások törtek ki Isztambulban, amelyre Erdogan úgy tekintett, mint egy helyi arab tavaszra, amelynek célja az ő megdöntése.

Az Iszlám Állam (ISIS) felemelkedése olaj volt a tűzre. Miután az ISIS gyorsan birtokba vett hatalmas területeket Irakban és Szíriában, Barack Obama elnök azt akarta, hogy Erdogan engedélyezze az Egyesült Államoknak a török légitámaszpontok használatát, és jobban védje déli határát, hogy a dzsihádisták ne léphessék át azt, és ne csatlakozhassanak a terrorszervezethez.

Erdogan viszont úgy számolt, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök megbukik.

Még abban is bízott, hogy a szír diktátort egy iszlamista vezető válthatja fel, akit Törökország befolyásolhat. Ankara tehát nem tett eleget Obama kérésének.

Recep Tayyip Erdogan és Barack Obama 2013. május 16-án Washingtonban

Recep Tayyip Erdogan és Barack Obama 2013. május 16-án Washingtonban

Fotó: Mark Wilson / Getty Images Hungary

Kétségbeesésében – és török segítség hiányában – Washington ehelyett a Szíriai Demokratikus Erőkkel lépett partnerségbe, amelynek meghatározó kurd egységei szoros kapcsolatban álltak a Kurdisztáni Munkáspárttal, amelyet Ankara és Washington is terrorista csoportnak tekint.

Az Egyesült Államok egy lépéssel tovább ment, és amerikai katonákat küldött a szíriai kurdok kiképzésére és segítésére. A kurd kérdés Törökország Achilles-sarka. Ankara súlyos stratégiai fenyegetésnek tekinti a kurdok megsegítésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy például Washington tette azt Irakban.

Ankara attól tartva, hogy ennek hatása felbátorítja a törökországi kurdokat, háromszor támadta meg Észak-Szíriát, amelynek

célja a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/27/torokorszag-recep-tayyip-erdogan-orban-viktor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …