2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A járvánnyal együtt terjed az SMS-be rejtett átverés

Hirdetés

A járvánnyal együtt terjed az SMS-be rejtett átverés

Az üzenetben általában az áll, hogy már csak egy elenyésző összegű befizetést igényel a csomagkézbesítés véglegesítése. Az sms azonban csak álca, amellyel a szélhámosok megkísérelnek hozzáférni a potenciális áldozat banki adataihoz.

A brit Proofpoint kiberbiztonsági cég szerint a smishing hatványozottan terjed.

A phishinghez hasonló, sms-ben terjedő, ezért smishignek nevezet technika révén a bűnözők megbízható szervereknek álcázott, de általuk felügyelt szerverekre irányítják a gyanútlan helyett inkább nem eléggé ébernek tekinthető ügyfeleket.

Hirdetés

Az Egyesült Királyságban az eltelt hónapban az átverések kétharmada sms-ben kézbesített üzeneteken alapult – idézi a Proofpoint jelentését a BBC.

„A bűnözők kihasználják a világjárványt, mivel tudják, hogy sokan vásárolnak online, majd otthon várják a kézbesítést” – mondta a helyzetről Katy Worobec, a UK Finance gazdasági bűnözésért felelős igazgatója.

A sietség a csalók malmára hajtja a vizet, a zsebükbe pedig a pénzt

A magát a Royal Mailnek (brit Királyi Postának) vagy egy kézbesítő cégnek álcázott szöveg váratlanul érkezik. A küldemény kézbesítésre vár, és már csak egy kis összegű befizetést igényel – ez áll benne.

Az üzenet egy hivatalos portálnak látszó weboldal linkjét tartalmazza. Erre kattintva személyes és fizetési adatokat kérnek, amit a csalók arra használnak, hogy megszerezzék az ügyfél hozzáférését, vagy arra, hogy további átverésekkel vegyék célba.

A Royal Mail megerősítette, hogy nem alkalmaz ilyen szöveges üzeneteket – kivéve, ha ezt kifejezetten kérik.

„Sokan kapkodás közben kapnak ilyen üzenetet. El sem gondolkoznak azon, vajon megalapozott-e” – nyilatkozta Laura Suter. A pénzügyi elemző arra figyelmeztetett: „Mindenki azt hiszi, elég okos ahhoz, hogy kiszúrja a csaló sms-eket. Az üzenetek azonban ma már annyira kifinomultak, hogy sokan horogra akadnak”.

Teljesen kifosztották őket

A somerseti Tom és Freyja Cuff is kapott egy felszólító sms-t egy kézbesítésről. A végén teljes megtakarításuk bukta, 2500 fontot (1 millió forintot) emeltek le bankszámlájukról.

A korlátozások alatt az online vásárlás nagyon népszerű lett. A feleség semmi rosszra nem gondolva rákattintott egy linkre, amellyel engedélyezte a csomag kézbesítéséhez szükséges 2,50 fontos (1000 forintos) utalást.

A hölggyel ezután újra felvették a kapcsolatot a csalók, akik azt állították, hogy a házaspár bankját képviselik, és csalás áldozatainak tartják őket.

A további átveréseket megelőzendő azt javasolták, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/30/a-jarvannyal-terjed-a-smishing/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tálibok nem szólalhatnak fel az ENSZ-ben

Egyelőre nem született döntés az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok ENSZ-képviseletéről – közölte Stéphane …