2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A holland sajtó szerint már biztosan Mark Rutte lesz a NATO főtitkára

Hirdetés

A holland sajtó szerint már biztosan Mark Rutte lesz a NATO főtitkára

Jens Stoltenberg Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel közösen tartott washingtoni sajtótájékoztatóján ugyan nem erősítette meg, de nem is cáfolta a sajtóhíreket – írja a Reuters.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentésével azt hiszem, nyilvánvaló, hogy nagyon közel vagyunk a végkifejlethez, a következő főtitkár kiválasztásához, és azt hiszem, ez jó hír” – mondta Jens Stoltenberg újságíróknak, miközben Ruttét méltatta.

„Szerintem Mark nagyon erős jelölt. Sok tapasztalattal rendelkezik miniszterelnökként. Közeli barátom és kollégám, és ezért erősen hiszem, hogy a szövetség nagyon hamar döntést fog hozni az utódomról” – mondta. „És ez jó lesz mindannyiunknak, a NATO-nak és nekem is” – tette hozzá.

Hirdetés

A NATO következő főtitkárának azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy fenntartsa a szövetségesek támogatását Ukrajna orosz invázió elleni harcához, ugyanakkor óvakodnia kell minden olyan eszkalációtól, amely közvetlenül háborúba sodorhatja a katonai szövetséget Moszkvával.

Az Oroszország teljes körű inváziója óta eltelt két évben Mark Rutte volt az egyik mozgatórugója az Ukrajnának nyújtott európai katonai támogatásnak, és újra és újra hangsúlyozta, hogy az európai béke biztosításához feltétlenül szükség van az oroszok harctéri vereségére.

A közelmúltban Hollandia vezetése alatt a NATO-tagoktól megkövetelt 2 százalékos GDP-arányos küszöbérték fölé emelte a védelmi kiadásokat, F-16-os vadászgépeket, tüzérséget, drónokat és lőszert szállítva Kijevnek, valamint jelentős összegeket fektetve be saját hadseregébe.

Mark Rutte Ukrajnának nyújtott támogatását kihangsúlyozza az Oroszországgal és annak elnökével, Vlagyimir Putyinnal szembeni kritikája, mivel Hollandia Oroszországot tartja felelősnek az MH17-es utasszállító járat 2014 júliusában Kelet-Ukrajna felett történt lelövéséért, amelynek következtében mind a 298 utas és a személyzet – köztük 196 holland állampolgár – életét vesztette.

Budapest és Pozsony is támogatja

Órákkal az NOS-jelentés előtt Magyarország és Szlovákia támogatásáról biztosította Marl Rutte jelöltségét, ezzel elhárítva egy fontos akadályt a NATO vezetői posztjára vezető útjáról, mivel a NATO konszenzusos döntéseket hoz, így a jelöltnek szüksége van mind a 32 szövetséges támogatására. Egyedül Románia, amelynek elnöke, Klaus Iohannis szintén versenyben van a posztért, ellenzi Rutte jelölését.

Magyarország támogatása azt követően történt, hogy Orbán Viktor a múlt héten találkozott Jens Stoltenberggel, ahol a két fél megállapodott abban, hogy Magyarország nem fogja megakadályozni a NATO döntéseit az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, de abban is egyetértett, hogy nem vesz részt a szövetség ukrajnai erőfeszítéseiben.

A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/18/mark-rutte-jens-stoltenberg-nato-fotitkar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …