2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A háború közelebb hozta egymáshoz Európát és Amerikát

Hirdetés

A háború közelebb hozta egymáshoz Európát és Amerikát

A globális gazdasági környezet gyorsan alakul át, az Egyesült Államok és Európa közötti kereskedelem és befektetések pedig fellendülnek, miközben az ukrajnai háború, valamint a Nyugat és Kína közötti kapcsolatok romlása is közelíti a transzatlanti szövetségeseket.

Az Egyesült Államok idén több árut importált Európából, mint Kínából,

Hirdetés

ami nagy elmozdulás a 2010-es évekhez képest, amikor Kína az USA meghatározó kereskedelmi partnerévé vált. A svájci óráktól a német gépekig és az olasz luxuscikkekig a pénz és a termékek soha nem látott mértékben szelik át az Atlanti-óceánt – írja a The Wall Street Journal.

Németország Egyesült Államokba irányuló exportja csaknem 50 százalékkal nőtt éves szinten idén szeptemberben, a gyenge euró pedig pluszelőnyhöz juttatta az európai cégeket a hatalmas amerikai piacon. Az európai vállalatok Észak-Amerikában, köztük Mexikóban is befektetéseket hajtanak végre, részben az olcsóbb energiához való hozzáférés érdekében.

Az Egyesült Államok eközben Európa egyik legnagyobb energia- és katonai beszállítójává vált, Oroszországot felváltva földgázszállítóként, és segíti az európaiakat védelmi rendszereik kiépítésében. Németország 35, a Lockheed Martin által épített amerikai F-35-ös sugárhajtású vadászgép megvásárlását tervezi.

Ezzel kapcsolatban egyébként Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt nyilatkozta:

a mi jólétünk az orosz energián és a kínai gazdaságon múlt, a biztonságunkat pedig az Egyesült Államokra bíztuk.

Ennek apropóján az Indexen is utánajártunk annak, hogy Európa milyen nagy mértékben kiszolgáltatott ezeken a kulcsterületeken. Arra a kérdésre, hogy az európai védelempolitika miért lett teljesen alárendelve az amerikaiaknak, a két világháború adja a választ. Európa a két világháború után békére és jólétre vágyott.

Azzal, hogy az NSZK-nak megtiltottak mindenféle fegyverkezést, és az Egyesült Királyság, valamint Franciaország hadserege is sokat veszített erejéből, Európa szinte tálcán kínálta a lehetőséget az amerikai nagypolitikának. Főleg úgy, hogy közben az Egyesült Államok hiteleiben úszott, és a jóléti intézkedések messze megelőzték a hadseregfejlesztést.

Ezek mellett az Egyesült Államok Európai Unióba irányuló szolgáltatási exportja is növekszik: 2021-ben ez 17 százalékos volt, és 305 milliárd euróra ugrott az uniós adatok szerint.

Az amerikai turisták is özönlenek Európába, kihasználva az erős dollárt. A Turisztikai Világszervezet szeptember végén közölte, hogy Európába csaknem háromszor annyi nemzetközi látogató érkezett az év első hét hónapjában, mint 2021 azonos időszakában, az Egyesült Államokból érkező utazásoknak köszönhetően.

A francia Kering luxuscikkek csoportja, amelynek márkái közé tartozik a Gucci és az Yves Saint Laurent is, a múlt hónapban azt közölte, hogy Nyugat-Európában az eladásai 74 százalékkal nőttek a szeptemberig tartó három hónapban, mivel az amerikai turisták a régió városaiba özönlöttek.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/28/usa-europai-unio-makrogazdasag-kereskedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyerekpornót találtak egy németországi orvosnál

Az orvos 2021-ben állítólag bántalmazott egy felnőtt női beteget a sürgősségi osztályon. A nő akkor …