2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A francia elnök pálfordulása: a béke galambja harcias héjává változott

Hirdetés

A francia elnök pálfordulása: a béke galambja harcias héjává változott

Moszkvát nem szabad megalázni – hangoztatta a francia elnök a háború első nyarán. Akkor egy olyan európai biztonsági rend kialakítását tartotta fontosnak, amely Oroszországot is magába foglalja.

„Nem zárható ki”, hogy nyugati csapatok indulnak Ukrajnába – ezt jelentette viszont ki alig egy hónapja egy párizsi konferencián.

„Ez nem azt jelenti, hogy mérlegeljük francia egységek küldését Ukrajnába a közeljövőben, hanem azt, hogy megnyitjuk a vitát, és átgondolunk mindent, amit Ukrajna támogatása érdekében megtehetünk” – pontosított egy héttel később, azok után, hogy a NATO-főtitkár és a Fehér Ház egyaránt a katonák küldésének még az ötletét is elvetette.

Hirdetés

Macron radikális pálfordulásának egyik magyarázata, hogy Kijev súlyos fenyegetésekkel szembesült a csatatéren, miután Washington támogatása elapadt. A megtámadott ország katonai állománya egy több mint háromszor népesebb szuperhatalom serege ellen kénytelen felvenni a harcot, és ehhez még elegendő lőszere sincs.

A körülmények Moszkvát magabiztosabb fellépésre bátorítják Ukrajna mellett Moldovában, a Dél-Kaukázusban és a Száhel-övezetben is.

Ezzel párhuzamosan Franciaország és más uniós tagországok is az orosz hibrid hadviselés célpontjává váltak.

Védelmi szempontból autonóm Európa

„Ez valószínűleg közrejátszott abban, hogy Macron ráébredjen a mind agresszívebb Oroszország realitására” – idézte az al-Dzsazíra a francia külügyminisztérium korábbi diplomatáját, Mathieu Droint, aki most a stratégiai tanulmányok központjának elemzője.

A francia elnök eközben – Trump potenciális újbóli hatalomra kerülésének a fényében – azt is bizonyítani szeretné, hogy az öreg kontinens stratégiai tekintetben Washingtontól független, azaz Európa az Egyesült Államok nélkül is képes Kijevet segíteni.

Kétségtelen: a Trump második elnökségével kapcsolatos aggodalmak ébresztették rá az európaiakat arra, hogy fokozott lépéseket tegyenek saját védelmük erősítéséért – igazolta Artin DerSimonian, a Quincy Intézet eurázsiai szakértője.

Donald Trump republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök beszédet mond támogatói mellett kampánystáb és családtagok mellett az előválasztási esti nagygyűlésén a Sheratonban 2024. január 23-án

Donald Trump republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök beszédet mond támogatói mellett kampánystáb és családtagok mellett az előválasztási esti nagygyűlésén a Sheratonban 2024. január 23-án

Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary

Macron egyébként következetesen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/03/franciaorszag-emmanuel-macron-ukrajna-haboru-harciassag-europa-kulpolitika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …