2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A finnek után a svédek is már csak egy lépésre a NATO-tól

Hirdetés

A finnek után a svédek is már csak egy lépésre a NATO-tól

A svéd NATO-tagság stabilizáló hatású lenne, és a Balti-tenger körüli országok javát szolgálná – tette hozzá a külügyminiszter, megjegyezve azt is, meggyőződésük szerint Svédországot nem érné katonai támadás, ha benyújtaná csatlakozási kérelmét.

Ann Linde kiemelte, hogy az Oroszországgal kapcsolatos válság rendszerszintű és hosszadalmas. Egy esetleges svéd NATO-tagság legfontosabb következménye az lenne, hogy Svédország a szövetség kollektív védelmi ernyője alá kerülne, olyan védelmi garanciákat kapna, amelyek a tagság híján nem lennének elérhetőek – mondta a svéd miniszter.

Az esetleges NATO-tagság kérdését vizsgáló biztonsági jelentésben megállapították:  Svédország sebezhetőbbé válik, ha egyetlen olyan északi ország marad, amely nem tagja az észak-atlanti szövetségnek. Ugyanakkor annak a kockázata is fennáll, hogy Oroszország megtorló lépést tesz, ha Stockholm beadja csatlakozási kérelmét.

Hirdetés

Ha Svédország a NATO-csatlakozás mellett dönt, fennáll a veszélye annak, hogy arra Oroszország reagálni fog 

– mondta Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter is, hozzátéve, hogy ebben az esetben Svédország készen áll bárminemű ellenválaszra.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum nem fogalmaz meg egyértelmű ajánlást a csatlakozás mellett vagy ellen, de várhatóan az abban rögzített érveket veszik majd alapul a döntés meghozatalakor. A kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt vasárnap ismerteti álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az ország beadja-e csatlakozási kérelmét. Vélhetően a két ország hivatalosan hétfőn áll elő a felvételi kérelemmel.

Hasonló döntést jelentett be előző nap a finn vezetés

A szomszédos Finnországban az államfő és a miniszterelnök csütörtökön közölte: támogatják, hogy – a Svédországhoz hasonlóan eddig hagyományosan semleges – Finnország haladéktalanul adja be felvételi kérelmét a NATO-hoz. Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő úgy fogalmazott, remélik, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

afp.com-20141107-PH-DV-DV1903317-highres

Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

A hagyományosan semleges  Finnországnak 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, és mindeddig nem fontolgatta, hogy csatlakozna az észak-atlanti szövetséghez. A Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta viszont Helsinki fokozatosan erősítette együttműködését a NATO-val,

A balti országok örömmel fogadták a finn vezetés bejelentését.

A finn csatlakozással „a NATO erősebb lesz, a balti országok nagyobb biztonságban lesznek” – jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.  Mette Frederiksen dán kormányfő a Twitteren azt írta, a finn csatlakozás erősítené a NATO-t és a közös biztonságot. 

Finnország NATO-csatlakozási törekvésének fényében a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg szerint az ország tagsága mind a NATO-t, mind Finnországot erősítené.

Moszkva állítólag már befenyítette a finneket

Lapértesülés szerint Oroszország akár már ma leállíthatja a Finnországba irányuló <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/13/svedorszag-finnorszag-biztonsagi-jelentes-nato-tagsag-csatlakozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több szurkolót is letartóztatott a rendőrség a hétvégi incidens miatt Horvátországban

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több szurkolóját is letartóztatta a rendőrség a hétvégi incidens miatt – …